Boşanmada mal paylaşımı davası, evlilik birliğini bitirmek için mahkemeye başvuran kişilerin ilgi gösterdiği bir konudur. Evlilik birliğinin temelden sarsılması ya da farklı nedenler ile boşanmak isteyen çiftlerin anlaşamadığı birçok konu vardır. Bunlardan biri de mal paylaşımıdır. Bu noktada mal paylaşımı davasının boşanma davasından ayrı düşünülmesi gerekmektedir. Bu iki dava aynı anda fakat ayrı birer dava şeklinde açılabilmektedir. Ancak bu durumda anlaşmalı ya da çekişmeli bir şekilde boşanma davasının görülmesi ve boşanma kararının verilmesi gerekmektedir. Aile mahkemesinde boşanma kararı kesinleştikten sonra mal paylaşımı davası görülmeye başlanmaktadır.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Nasıl Olur?
Mevcut Medeni Kanun’unun yürürlük tarihi 01.01.2002’dir. Mal paylaşımı konusunda 01.01.2002 tarihinden önceki dönemin tabi olduğu hukuki kurallar ile bu tarihten sonraki dönemin tabi olduğu hukuki kurallar tamamen farklıdır. Yasal bir kural olarak evlilik içinde edilen mallar eşit bir şekilde paylaşılmaktadır. Ancak evlenmeden önce edilen mallar kimin üzerineyse o kişinin kişisel malı sayılmaktadır. Bu doğrultuda söz konusu mallar mal paylaşımına dahil edilmemektedir.
Taraflar mal paylaşımı için 3 talepte bulunabilmektedir. Bunlar; katılma alacağı, katkı payı alacağı ve değer artış payı alacağı şeklindedir. Boşanma davasında mal paylaşımı prosedürü şu şekildedir:
- Boşanmada mal paylaşımı yapılırken her eş kendi kişisel mallarını geri almaktadır. Bu mallar paylaşıma dahil edilmemektedir.
- Her eş kendi kişisel mallarını aldıktan sonra evlilik içerisinde elde edilen mallar yarı yarıya olacak şekilde paylaşılmaktadır.
- Eşler, nelerin kişisel mal sayılacağını evlilik içerisinde sözleşme yaparak kararlaştırabilmektedir.
- Taraflar, bir malın kendi kişisel malı olduğunu ispat etmek zorundadır.
- Bazı malların edinilmiş mallar arasında bir denkleştirme hesabı yapılması gereği doğabilmektedir.
Boşanma Davasında Hangi Mallar Paylaşılmaz?
Bu davada miras ve evlenmeden önce edinilen mallar paylaşılmaz. Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına hasredilebilecek eşyalar, eşlerin üçüncü kişilerden olan manevi tazminat alacakları, kişisel mallar yerine geçen değerler, mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerler paylaşılmaz.
Boşanmada Ev ve Araba Nasıl Paylaşılmaktadır?
Boşanma sırasında ev ve araba eşit bir şekilde yarı yarıya paylaşılmaktadır. Bu durumda mallar satılabilmekte, değerleri aynı ise yarı yarıya paylaştırılabilir. Bunun yanı sıra eşlerden biri diğerinden malları satın alabilmektedir.
Boşanmada Oturulan Ev (Aile Konutu) Kime Ait?
Bir ailenin bir konutu vardır. Bu doğrultuda yazlık, yayla evi gibi geçici evler yaşanılan ev değildir. Boşanma davasında konu ev ailenin yaşadığı evdir. Bu evde kimin kalacağı ve evin kimin olacağı mahkeme tarafından çeşitli durumlar incelenerek karar verilmektedir. Boşanma sürecinde oturulan evin kimde kalacağına dair daha detaylı bilgi almak için “Boşanma Davasında Oturulan Ev Kime Kalır” konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Boşanma Davası Ücreti
Anlaşmalı boşanma ücreti anlaşmalı bir şekilde boşanmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konudur. Boşanma davası fiyatları ile ilgili net bir şekilde bilgi vermek mümkün değildir. Bu nedenle konu ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Boşanma Davası Açıldıktan Sonra Alınan Mallar İçin Mal Paylaşımı Nasıl Olur?
Boşanma davası açılana kadar olan mallar ortak mal olacağı için paylaşılacaktır. Ancak boşanma davası açıldıktan sonra edinilen mallar mal paylaşımına konu edilemez.
Boşanma Davasında Hangi Mallar Paylaşılmaz?
Tarafların evlilik dışında edinmiş olduğu mallar ile kişisel malları yahut mesleki malları mal paylaşım davasına konu edinemez.
Evlendikten Sonra Alınan Araba Ortak Mı?
Evlendikten sonra alınan tüm mallar ortak kabul edilmektedir. Bu nedenle evlilikten sonra alınan araç üzerinde de eşlerin yarı yarıya hakları mevcuttur.