Ziynet eşyası davası düğünde takılan takılar ile ilgili açılan davadır. Evlilik Türk toplumu için oldukça önemli kavramlardan bir tanesi olurken evlilik ile birlikte bazı konuların da hukuki açıdan gündeme geldiği bilinmektedir. Düğün takıları olarak ifade edilen ziynet eşyalarının kime ait olduğu ve nasıl paylaşılması gerektiği en tartışmalı hukuki konulardan biridir. Bu yazımızda sizlere ziynet takılarının kime ait olduğunu ve bu takılarla ilgili dava açma süreçlerini detaylı bir şekilde aktaracağız.
Ziynet; altın ve gümüş gibi değerli madenlerden imal edilen ve insanların tarih boyunca süs eşyası olarak taktıkları materyallerdir. Evlilik sırasında gelin ve damada hediye olarak takılan değerli eşyaların paylaşımı en az boşanma kadar kritiktir. Bu noktada boşanma avukatları ziynet eşyası davasında büyük rol oynar. Eşlerin genellikle ortak karar alarak harcadıkları bu değerli eşyalar ile alakalı çoğu zaman anlaşmazlıklar görüldüğü de bilinmektedir. Bu nedenle ziynet eşyalarının paylaşımı ile ilgili detayları bilmek önemlidir.
Boşandıktan Sonra Altınlar Kimde Kalır?
Düğünde takılan takılar Yargıtay tarafından alınmakta olan kararlara göre belirli bir şekilde taksim edilmektedir. Bu nedenle takının kime takıldığı önemli olurken takının niteliği de paylaşımda oldukça mühim bir şekilde öne çıkar.
Kadına takılan takılarla ilgili herhangi bir ihtilaf bulunmamaktadır. Ziynet eşyası olan ve kadına takılan takılar kadının kabul edilmektedir. Erkeklere takılan takılarda ise bir takım farklılıklar vardır. Erkeğe takılan takılar maddi değeri olan ancak kadına ait özellikler taşıyan unsurlarda olabilmektedir. Bu doğrultuda yine kadına ait kabul edilmektedir. Diğer durumlarda ise takının erkeğe ait olduğu hükmü geçerlidir. Kadına ait olduğu düşünülen takılarla ilgili aksini ispat edilmesi mümkündür. Bu doğrultuda takının erkeğe ait olmasının sağlanması da sağlanabilmektedir. Bunun yanı sıra iki cinsiyet için de takıların erkeğe takılması halinde takı erkeğe verilmektedir.
Yukarıdaki açıklamalar erkek ve kadın arasında takı paylaşımı ile alakalı herhangi bir anlaşma olmaması halinde söz konusu olur. Anlaşma yapılmışsa bu anlaşmadaki şartlar geçerli olur.
Düğün Takıları Davası Nasıl Açılır?
Hukuk sistemimizde ziynet eşyaları davası olarak da kabul edilmektedir. Bu davanın nasıl ve nerede açılacağını detaylı bir şekilde incelemek gerekir. Zira davanın yanlış yargı biriminde açılması hak kayıplarına neden olabilmektedir. Bu da zaman kaybını da beraberinde getirecektir.
Aile Mahkemesi’ne açılması gereken bu dava boşanma davası esnasında ileri sürülebileceği gibi boşanmadan sonra da ileri sürülmektedir. Daha detaylı bilgi almak için “Boşanma Davası Nasıl Açılır?” adlı makalemizi inceleyebilirsiniz. Söz konusu davanın en dikkat çekici yanı ise terditli yani kademeli olabilmesidir. Eşlerden biri takıların düğünde takıldığı şekilde ya da bunun mümkün olmadığı hallerde belirli bir değer olarak ödenmesini talep edilmektedir. Bu sayede yaşanabilecek hak kayıplarının önüne geçilmektedir.
Ziynet Eşyası Davası Açma Süresi Ne Kadar?
Düğün takıları ile alakalı zamanaşımı süresi ile alakalı 2 durum vardır. Bunlardan ilki takıların davalının zilyetliğinde bulunması halidir. Söz konusu durumda ‘İstihkak Davası’ açılarak ziynet eşyalarının aynen iade edilmesi istenir. İkinci durumda ise takıların aynen iadesi söz konusu değildir. Bu nedenle zamanaşımı süresi 10 yıl olur. 10 yıllık sürenin başlangıcı ise boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren işler.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus yanlış bir hesaplama yahut hakkınız olmayan bir miktarı talep etmeniz halinde, yüksek miktarda harç ve yargılama gider ile karşılaşabilecek olmanızdır. Bu sebeple iyi bir Boşanma Avukatından hukuki destek almanız önerilir.
Sık Sorulan Sorular
Ziynet Eşyaları İçin Dava Hangi Mahkemede Açılır?
Ziynet eşyaları için açacağınız davada görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.
Boşanma Davası İle Birlikte Ziynet Eşyalarını Talep Edebilirmiyim?
Ziynet eşyaları için açılacak dava genel itibari ile boşanma davası ile birlikte açılmaktadır. Ziynet eşyası bir mal paylaşımı olmadığından mal paylaşım davası açmaksızın açacağınız boşanma davasında talep edilebilmektedir.
Ziynet Eşyalarının Hangi Tarihteki Karşılığını Alabilirim?
Ziynet eşyalarının maddi karşılığı hesaplanırken dava tarihi itibari ile değeri hesaplanarak adi kanuni faiz işletilmektedir.