Boşanma davasında tazminat, çiftlerin evliliklerini sonlandırırken en fazla anlaşamadıkları konudur. Bu noktada alanında uzman boşanma avukatları, çiftlerin boşanma davası sırasında haklarını en iyi şekilde korumaktadır. Boşanma davası kapsamında olan maddi ve manevi tazminat davaları için çeşitli şartlar bulunmaktadır. Boşanma avukatları ile birlikte açılan bu davalarda delil sunarak başarı elde etmek mümkündür. Bu noktada boşanma davasında maddi ve manevi tazminat ile ilgili detaylardan aşağıdaki gibi bahsedebiliriz.
Boşanma Davasında Maddi Tazminat
Boşanma davasında maddi tazminat Türk Medeni Kanunu’na göre düzenlenmiştir. Bu kanuna göre maddi tazminat şu şekilde açıklanabilir.
“Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.”
Kanun kapsamında maddi tazminat için bazı şartlar vardır. Bu şartlar aşağıdaki gibidir.
- Boşanmaya karar verilmesi gerekmektedir.
- Maddi tazminatı kişinin talep etmesi gerekmektedir.
- Davalı tarafın boşanma davasında kusurlu taraf olması gerekmektedir.
- Maddi tazminat talep eden tarafın kusursuz ya da diğer tarafa göre daha az kusurlu olması gerekmektedir.
- Beklenen ya da mevcut menfaatler boşanma nedeni ile zedelenmiş olmalıdır.
Maddi tazminat miktarı kanunda belirlenen şartlara göre belirlenmektedir. Hakim, bu tutarı belirlerken davacının zedelenen menfaatlerini değerlendirmektedir. Bunun yanı sıra tazminat ödemesi yapacak tarafın maddi durumu da göz önüne alınmaktadır. Ayrıca yaş, evlilik süresi, sosyal durum, ekonomik durum, çalışma koşulları, sağlık durumu, meslek, yeniden evlenme şartları gibi kriterlerde önemlidir.
Boşanma Davasında Manevi Tazminat
Boşanma davasında manevi tazminat ile ilgili şartlar Türk Medeni Kanunu’nun 174. Maddesinde belirlenmiştir. Bu noktada;
“Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.”
Boşanma davasında evliliğin bitmesine neden olan olayın kişilerin haklarını ihlal etmesi gerekmektedir. Bu noktada manevi tazminat hakkı tanınır. Boşanma davasında manevi tazminat şartları genel olarak maddi tazminat şartları ile aynıdır. Bunun yanı sıra kişilik hakkının ihlalinin varlığı çok önemlidir. TMK m.174/2 sayılı kanunda boşanma da manevi tazminatın belirlenmesi belirlenmiştir. Hakim, bu tutarı belirlerken davacının zedelenen menfaatlerini değerlendirmektedir. Bunun yanı sıra tazminat ödemesi yapacak tarafın maddi durumu da göz önüne alınmaktadır. Ayrıca yaş, evlilik süresi, sosyal durum, ekonomik durum, çalışma koşulları, sağlık durumu, meslek, yeniden evlenme şartları gibi kriterlerde önemlidir.
Boşanma Sonrası Maddi ve Manevi Tazminat Talep Etme Süresi Ne Kadar?
Boşanma davası kadar önemli olan maddi ve manevi tazminat davasının açılması için belirli bir süre söz konusudur. Davadaki vakalar nedeni ile dava dilekçesinin boşanmanın gerçekleşmesinden 1 yıl içerisinde verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde kişilerin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı ortadan kalkacaktır.
Boşanma davasının nasıl açılacağı hususunu daha önce “Boşanma Davası Nasıl Açılır? adlı makale ile yayımlamıştık. Linke tıklayarak ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz.
Boşanma Davası Ücreti
Boşanma davası ücreti, anlaşmalı boşanma davası ücreti gibi konular en az boşanmada delil konusu kadar önemlidir. Bireyler her ne kadar boşanmak istese de boşanma davası fiyatları yüksek olacağı için çekinebilmektedir. Bu noktada boşanma davası fiyatları ile ilgili bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.