Tüm çiftlerin boşanma kararı verdikten akla getirdiği ilk soru, tek celsede boşanma sebepleri olmaktadır. Medeni Kanuna göre belirli şartların oluşması gerekirken yazının devamında bu konu hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt alabilirsiniz. Öncelikle boşanma süreci iki aşamadan oluşur. Anlaşmalı ve çekişmeli olarak ikiye ayrılan bu süreçte eşler çekişmeli veya uzlaşma yoluna giderek boşanma sürecine dahil olabilir. Anlaşmalı boşanmada velayet ve mal paylaşımı gibi konularda ortak bir sonuç vardır. Çekişmeli davalarda ise anlaşmaya varılamadığı anlaşılır.
Tek celsede boşanma tanım itibariyle, hakimin henüz ilk duruşmada karar vermesi ve davayı sonuca bağlamasıdır. Anlaşmalı boşanma davalarında kullanılan bu tabir çekişmeli boşanma davalarında da karşımıza çıkabilir. Onursuz yaşam sürme, hayata kast, kötü muamele ve terk gibi faktörlerde tek celsede boşanma söz konusu olabilir. Fakat bu iddialar için çok güçlü delillerin mahkemeye sunulması şarttır. Mahkeme gerekli incelemeleri yaptıktan sonra tek celsede boşanma kararı verebilir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Olur?
Diğer adıyla tek celsede boşanmak olarak bilinen anlaşmalı boşanmada bazı şartlar aranmaktadır. Eşler beraber bu davaya başvurmalı ya da tek bir eş tarafından açılan davanın diğer eş tarafından kabul edilmesi gerekir. Ayrıca evliliğin en az 1 sene sürmüş olma şartı vardır. Evliliğin artık temelden sarsıldığının kabul edildiği bu tür davalarda tarafların hakim huzurunda dinlenmesi de gerekmektedir. Haliyle tarafların hür bir irade ile hakim karşısına çıkması şarttır. Boşanmanın mali sonuçlarıyla çocukların durumu da eşler tarafından kabul görecek bir protokol ile hakime sunularak kabul görmesi önemlidir.
Anlaşmalı boşanma davasının hakim tarafından dinlenmesi için aşağıdaki şartları taşıması gerekir;
- Taraflar hakim huzuruna çıkarak boşanma iradelerini açıklamalı
- Evlilik sürecinin minimum 1 sene sürmüş olması
- Hakime sunulan boşanma gerekçelerinin uygun bulunması
- Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eş tarafından açılan davanın diğer taraftan kabul görmesi
Boşanma Nedenleri Nelerdir?
Türk Medeni Kanun ile düzenleme altına alınan sebepler olarak bilinen boşanma nedenlerinde yeteri kadar delil sunulmalıdır. Yani hakim tarafından yeterliliği kabul edile gerekçelerle dava açılabilir. Öte yandan çekişmeli boşanma davalarında delillerin en az biriyle sebeplerin dayandırılması gerekmektedir. Sonuç itibariyle boşanma sürecinde nedenlerin ileri sürülmesiyle beraber ispat edilmesi önemlidir. Genel olarak boşanma nedenlerine bakacak olursak;
- Ortak hayatın yeniden kurulamaması
- Evliliğin temelden sarsılmaya başlaması
- Eşlerin birbiriyle anlaşamaması
Özel sebepler ise;
- Akıl hastalığı
- Haysiyetsiz bir yaşam sürme ya da küçük düşürücü suç işleme
- Hayata kast etme
- Onur kırıcı davranışlar
- Zina
- Terk olarak sıralanmaktadır.
En Kolay Boşanma Nedenleri
Tek celsede boşanma sebepleri olarak da sıralanabilecek en kolay boşanma nedenleri için ispat gerekir. Yani iddia edilen boşanma sebebinin hem hukuka elverişli olması hem de birtakım ispat araçlarıyla sunulması önemlidir. Bu şekilde tek celsede boşanma sebepleri sıralanarak daha hızlı sonuca varılabilir. Belirttiğimiz gibi anlaşmalı boşanma bu aşamada en kolay boşanma sürecini beraberinde getirecektir.
Onur Kırıcı Davranış, Hayata Kast Nedeniyle Boşanma
Bir eşin diğerini öldürme çalışması, hayata kast nedenidir. Onur kırıcı davranış ise eşi aşağılama, küfür ve hakaret etme gibi süreçlerden oluşur. Eşi intihar etmek isteyen birinin boşanma davası açması halinde hakim tarafında gerekli incelemeler yapılır ve kısa sürede dava sonuca varılır. Eşin bu durumu tekrar yaşamaması adı hızlı sonuca ulaşılan boşanma davaları için kasıtlı yaşam davranışı gibi iddialar da yeterlidir.
Onur kırıcı davranış sebebiyle de boşanma davası açılabilmektedir. Toplumda eşi küçük düşürmek, sürekli hareket etmek ve benzeri durumlar da tek celsede boşanma sebepleri arasında yer alabilir.
Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma Durumu
Boşanma nedeni olarak kalıcı akıl hastalığı öne sürülebilir. TMK’nın 165. maddesinde özel boşanma sebebi sayılmakla beraber davanın açılabilmesi için bazı belgelere ihtiyaç vardır. Resmi sağlık kurulu raporu ile ruhsal problem tespit edilmelidir. Ayrıca hastalığın evlilikten sonra ortaya çıkmış olması gerekir. Evlilik öncesi akıl hastalığı bulunan taraflar boşanma davası yerine iptal davası açabilir.
Haysiyetsiz Yaşam Sürme Nedeniyle Boşanma Hali
TMK’nın 163. maddesinde haysiyetsiz bir yaşam sürme hali düzenlenmiştir. Bu kapsamda eşlerden birinin evlilik dışı yaşam sürmesi halinde bunun ispatı gerekir. Mahkeme tarafından ispatlar incelendikten sonra hızlı bir boşanma süreci başlatılır. Suç sebebiyle boşanmada ise kanunlara aykırı olarak işlenen bir suç aranır. Ceza evine giren eşin ardından açılacak tek taraflı boşanma davasında hızlı sonuç alınmaktadır. Bu durum da tek celsede boşanma sebepleri arasında yer almaktadır.
Aldatma Sebebiyle Boşanma
Günümüzdeki özel boşanmaların en yaygın nedenlerinden biri aldatma sonucu boşanma davalarıdır. Eşlerden birinin aldatma yani zina davası açmak için karşı cinsle ilişki yaşadığı anlamına gelir. Bu kapsamda iki farklı konu ele alınabilir. Eş cinsel bir kişiyle aldatma hali varsa, boşanma nedeni aldatma olmaz, utanç verici bir yaşam olarak adlandırılır. Ayrıca aldatmanın kabul görmesi için cinsel ilişki gerekli değildir. Yargıtay kararlarına göre zina izlenimi veren durumlarda ya da aldatmaya teşebbüs aşamasında da dava açılabilir. Eşlerden birinin karşı cinsle otelde kalması, zina izlenimi yaratır ve bu durum gerekçe kabul edilir. Tek celsede boşanma sebepleri arasında da yer almaktadır.
Tek Celsede Boşanmak için Yapılması Gerekenler
Tek celsede boşanmak isteyenlerin bilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bu sürecin ilk davada sonuçlanması şeklinde tanımlandığı unutulmamalıdır. Medeni Kanunda açıkça düzenlense de tek celsede boşanmak için iki temel şart bulunur; “Boşanma davası nasıl açılır? adlı makalemizi okuyarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.”
- Mahkemenin herhangi bir incelemeye gerek duymadan boşanmaya karar vermesi
- Boşanma nedenlerinin ihtilaflı olmaması ve güçlü deliller içermesi
Tek celsede boşanma sebepleri neler sorusuna genel yanıtlar bu şekildedir. Ayrıca anlaşmalı boşanma sürecinde nikah tarihinden itibaren 1 yıl tamamlandıktan sonra dava açılabilir. Yine bu aşamada eşlerin boşanma protokolünü önceden hazırlaması ve duruşmada onaylamaları durumunda tek celsede boşanma kararı verilebileceği unutulmamalıdır.
Tek Celsede Boşanmak için Mahkemece Kabul Edilebilen Deliller
Tek celsede boşanmak için mahkeme tarafından kabul gören bazı deliller vardır. İlk olarak tarafların uzlaşması yeterli olacaktır. Çocukların boşanma sonrası durumu ve mali sonuçları hakkında uzlaşan eşler bunu bir protokol ile mahkemeye sunar ve kabul edilir. Öncelikle belirtmek gerekmektedir ki alanında uzman bir boşanma avukatından yardım almanız tavsiye edilmektedir.
Tek celsede boşanmak için bizzat dinleme yapılmalıdır. Yani hakim huzurunda eşlerin dinlenilmesi ve boşanma konusundaki iradelerini açıklamaları gerekir. Tarafların özgür bir şekilde boşanma beyan ettiğine kanaat getirildikten sonra boşanma süreci tek celsede tamamlanabilir.
Delil konusunda ise sosyal medya paylaşımları ve taraflar arasındaki iletişim gibi faktörler sunulabilir. Fakat bu delillerin hukuka aykırı olarak elde edilmemesi önemlidir. Son olarak mahkemeye sunulan tüm delillerin belgelenmesi ve varsa terk, zina, haysiyetsiz hayat sürme gibi durumların net bir şekilde ifade edilmesi önemlidir.