Ana Sayfa » Makaleler » Aile Hukuku » Boşanma Davası » Boşanma Davası Nedir? Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma Davası Nedir? Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası nasıl açılır? sorusu aile birliğini sonlandırmak isteyen eşlerin en çok merak ettiği konular arasındadır. Bu sorunun doğru bir şekilde cevaplanması ve boşanma davası sürecinin titiz bir şekilde sürmesi adına dava açma süreçlerini değerlendirmek gerekir. Sizin için hazırlanan bu rehberde dava açma süreçleri hakkında bilinmesi gerekenleri sıralayacağız.

Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenen ‘Boşanma’ eşlerin geçerli bir nedene dayanarak aile bütünlüğünü sona erdirme arzularını mahkeme nezdinde bildirerek birliği sona erdirmeleri olarak kabul edilmektedir. Boşanma Davası, talep üzerine açılan davalardan olup ‘Anlaşmalı Boşanma Davası’ ve ‘Çekişmeli Boşanma Davası’ şeklinde 2 farklı türü bulunan davalardandır. Uygulamada çok yaygın görülen bir dava olduğundan boşanma davası nasıl açılır? konusu büyük kafa karışıklıklarına yol açar. Peki, boşanma davası açma süreci nasıldır?

Boşanma Davası Nasıl Açılmalıdır?

Boşanma davası açmak için eşlerin ‘Aile Mahkemesi’ nezdinde başvuru yapmaları gerekmektedir. Ancak dava açma için öncelikli olarak ‘Anlaşmalı’ ve ‘Çekişmeli’ davalardan hangisine başvurulacağına karar verilmelidir. Eşler her konuda anlaşarak boşanıyor ve koşulları da sağlıyorlarsa Anlaşmalı Boşanma Davası açılmaktadır. Ancak bir anlaşmazlık durumunda ya da koşulların sağlanmaması halinde Çekişmeli Boşanma Davası söz konusu olur. 

Hem anlaşmalı hem de çekişmeli boşanma davası için bir avukattan destek alınmalıdır. Çünkü hukuki süreçlerde herhangi bir hata boşanma sürecinin sekteye uğramasına neden olacaktır. Bu kapsamda delil toplama, iddiaları öne sürme, itiraz ve diğer bütün süreçler sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davası, tarafların boşanma konusunda anlaştıkları ve kısa sürede sonuçlanması beklenen bir dava sürecidir. Ancak Aile Mahkemesi yoğunluğuna ve sunulan belgelere bağlı olarak sürecin ortalama 2-3 ay devam etmesi mümkündür. Bu süre net olmamakla birlikte daha kısa ya da daha uzun olabiliyor. Bu bağlamda bir avukattan destek alarak sürecin daha makul bir çerçeveye oturtulması gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davaları genel olarak 8 ay ile 18 ay arasında sürer. Bu da çekişmeli boşanma davası için ortalama 1,5 yıllık süreye ihtiyaç olduğunu gösterir. İlk derece mahkemesi olarak kabul edilen Aile Mahkemesi’nde geçen bu sürenin artından Temyiz aşaması ve Temyiz aşamasının sonuçlanması da ortalama 2 yıl sürer. Bu da 3-4 yılda sonuçlanan çekişmeli boşanma davalarının varlığına işaret eder. Çekişmeli boşanma davaları için sürecin daha hızlı ve sorunsuz tamamlanması adına Boşanma Avukatı desteği şarttır. Aksi takdirde süreç daha uzun ve çetrefilli olur.

Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme

Boşanma davası nasıl açılır? konusunu merak eden pek çok vatandaşın görevli mahkeme konusunda da soru işaretleri vardır. Dava açmak için yetkili mahkeme Aile Mahkemesi olarak kabul edilmiştir. Eşlerin ikametinin bulunduğu yerdeki mahkemede açılan davanın yanı sıra eşlerin bir itirazı olmaması durumunda farklı yerde de Aile Mahkemesi’ne başvuru yapılabilmektedir. 

En Kolay Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma sebepleri, eşlerin aile birliğini neden sonlandırmayı istediklerini konu edinmektedir. Ancak boşanma davası açma için bazı geçerli nedenler aranabilmektedir. Aşağıda bir evlilik birliğinin sonlandırılması noktasında geçerli nedenlerin neler olabileceği konusunda detaylar bulunmaktadır.

  • Şiddetli Geçimsizlik
  • Psikolojik Şiddet
  • Ekonomik Şiddet
  • Fiziksel Şiddet
  • Cinsel Şiddet
  • Zina – Aldatma
  • Hayata Kast, Kötü Muamele ve Onur Kırıcı Davranışlar
  • Suç İşleme ya da Haysiyetsiz Yaşam Sürme
  • Akıl Hastalığı
  • Terk Etme

Boşanma konusunda sebepleri daha detaylı incelemek adına Boşanma Sebepleri Nelerdir? adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Boşanma Davasında Hangi Mahkeme Görevlidir?

Boşanma davalarında Aile Mahkemeleri görevlidir.

Boşanma Davasını Nerede Açabilirim?

Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davaları davacının taleplerine göre 9-18 ay sürebilmektedir.

Çekişmeli Boşanma Davası Ücretleri Ne Kadar?

Çekişmeli boşanma dava ücreti talep ve dava konusuna bağlı olarak değişmekle beraber Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine Göre KDV hariç en az 17.900,00 TL olarak belirlenmiştir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Summary
Boşanma Davası Nedir? Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Article Name
Boşanma Davası Nedir? Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Description
Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenlenen ‘Boşanma’ eşlerin geçerli bir nedene dayanarak aile bütünlüğünü sona erdirme arzularını mahkeme nezdinde bildirerek birliği sona erdirmeleri olarak kabul edilmektedir. Boşanma Davası, talep üzerine açılan davalardan olup ‘Anlaşmalı Boşanma Davası’ ve ‘Çekişmeli Boşanma Davası’ şeklinde 2 farklı türü bulunan davalardandır. Uygulamada çok yaygın görülen bir dava olduğundan boşanma davası nasıl açılır? konusu büyük kafa karışıklıklarına yol açar. Peki, boşanma davası açma süreci nasıldır?
Author

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir