Ana Sayfa » Makaleler » Aile Hukuku » Boşanma Davası » Anlaşmalı Boşanma Davası ve Şartları
anlaşmalı-bosanma-davası-avukatı

Anlaşmalı Boşanma Davası ve Şartları

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları, boşanma davasının açılabilmesi açısından gerekli temel unsurlar olarak kabul edilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesi 3. Fıkrasında düzenlenen Anlaşmalı Boşanma için bu şartların mevcudiyeti aranmaktadır. Bu rehberde hem şartların neler olduğu hem de anlaşmalı boşanma davası ile ilgili merak ettiğiniz bütün konulara cevap bulabileceksiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Davası, eşlerin boşanma ile alakalı hukuki süreçleri tüm yönleriyle ele alarak anlaştıktan sonra açtıkları boşanma davası türüdür. Eşler arasında boşanmayla alakalı belli başlı konularda ‘anlaşmak’ önemli olsa da bu şart tek başına yeterli değildir. Bu çerçevede anlaşmalı boşanma davasının ilgili kanun maddesinde belirlenen şartlara uygun olarak açılması gerekmektedir. Aşağıda anlaşmalı boşanmak isteyen eşler için dava açma sürecinde yerine getirilmesi gereken şartlar sıralanmıştır.

Anlaşmalı Boşanma Davasının Şartları

Eşlerin ‘Anlaşmalı Boşanma Davası’ kapsamında aile birliğini sonlandırmaları için;

  • Evliliğin en az 1 yıl sürmesi,
  • Eşlerin boşanma için birlikte başvurması ya da başvurunun diğer eş tarafından kabul edilmesi,
  • Mahkemenin tarafları eş zamanlı dinledikten sonra boşanma kararının özgürce alındığına kanaat getirmesi,
  • Anlaşmalı boşanma protokolünün mahkeme tarafından uygun bulunması,
  • Anlaşmalı boşanma protokolünde müşterek çocuklar ve mali sonuçların düzenlenmesi gerekmektedir.

Yukarıdaki şartların sağlanması neticesinde açılan ‘Anlaşmalı Boşanma Davası’ kabul edilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede ve Nasıl Açılmaktadır?

Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları kapsamında boşanma arzusunda olan eşlerden biri ya da ikisi Aile Mahkemesi’ne başvurduktan sonra gerekli harçları yatırarak ‘Anlaşmalı Boşanma Davası’ açabilmektedir. Bu noktada yetkili mahkeme eşlerin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Aile Mahkemesi’dir. Ancak taraflardan bir itiraz gelmediği müddetçe farklı yerdeki mahkemede de boşanma davasının açılması mümkündür.

Anlaşmalı Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı Boşanma Davası için süreç Anlaşmalı Boşanma Protokolü ve Dava Dilekçesi verilmesi ile başlar. Dava açıldıktan sonra mahkeme tarafından ‘Tensip Zaptı’ düzenlenmektedir. Dilekçe aşamalarının tamamlanması dava için gün verilmesi adına önemlidir. Ancak süreci hızlandırmak isteyen eşler dilekçe aşamalarının atlanmasını isteyerek doğrudan duruşma günü verilmesini talep edebilir. Mahkeme tarafından verilen duruşma günü genellikle 1-2 ay içerisindedir. Ancak bu süre bağlayıcı değildir ve yoğunluğa göre farklılık göstermektedir.

Anlaşmalı Boşanma için ilk duruşmada taraflar dinlenir ve protokol incelenir. Protokolün uygun bulunması durumunda hâkim boşanmaya karar verir. Daha sonra mahkeme tarafından hazırlanan gerekçeli karar ertesinde kanun yollarına başvurmama adına 2 haftalık sürenin beklenmesi gerekir. Bu sürenin beklenmemesi için de dilekçe verilmesi mümkündür.

1 Yıl Dolmadan Boşanabilir miyim?

Anlaşmalı boşanma davası açarak aile birliğini noktalamak isteyen eşlerin dikkat etmesi gereken şartlardan öncelikli olan evliliğin 1 yıldır devam ediyor olmasıdır. Bu nedenle de 1 yıldan kısa süreli evlilikler için Anlaşmalı Boşanma Davası açmak mümkün değildir. Eşlerin 1 yıldan kısa süreli evlilikleri sonlandırmaları adına ‘Çekişmeli Boşanma Davası’açmaları gerekmektedir. Bu dava ile ilgili bütün detaylara Çekişmeli Boşanma Davası ve Şartlarıadlı makalemizden ulaşabilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davası sürecini sorunsuz bir şekilde tamamlamak isteyen eşlerin bir ‘Boşanma Avukatı’ ile görüşmeleri oldukça önemlidir. Bu sayede boşanma süreci daha kısa süreceği gibi eşler arasında ortaya çıkması muhtemel ihtilafların önlenmesi mümkün olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Ne Zaman Anlaşmalı Boşanma Davası Açabilirim?

Evlilik tarihinden itibaren en erken 1. yılın sonunda anlaşmalı boşanma davası açılabilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanma davaları bulunduğunuz il veya ilçeye göre 5 gün ile 15 gün arasında sonuçlandırılmaktadır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ücreti Ne Kadar?

Anlaşmalı boşanma davası ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre en düşük KDV hariç en az 9.200 TL olarak belirlenmiştir. Ancak paylaşılacak mal, çocuğun durumu gibi etkenlere göre fiyat değişiklik gösterebilmektedir.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Summary
Anlaşmalı Boşanma Davası ve Şartları
Article Name
Anlaşmalı Boşanma Davası ve Şartları
Description
Anlaşmalı Boşanma Davası Şartları, boşanma davasının açılabilmesi açısından gerekli temel unsurlar olarak kabul edilmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesi 3. Fıkrasında düzenlenen Anlaşmalı Boşanma için bu şartların mevcudiyeti aranmaktadır. Bu rehberde hem şartların neler olduğu hem de anlaşmalı boşanma davası ile ilgili merak ettiğiniz bütün konulara cevap bulabileceksiniz.
Author

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir