Ana Sayfa » Makaleler » Boşanma » Boşanma Davasında Oturulan Ev Kime Kalır?
boşanma davası sonrası mal paylaşımı, bosanmada mal paylasimi

Boşanma Davasında Oturulan Ev Kime Kalır?

Müşterek Konut (Aile Konutu) Ne Demektir?

Aile konutu, evli veya birlikte yaşayan bir çiftin ev olarak kullandığı, aile üyelerinin barındığı ve yaşadığı yerdir. Aile konutu, evlilik veya ilişki içindeki çiftin ortak yaşam alanıdır ve birçok hukuk sisteminde özel bir yasal statüye sahiptir. Aile konutunun hukuki statüsü, evlilik birlikteliğinin sona ermesi durumunda önemli bir rol oynar. Boşanma davasında oturulan ev ise tartışma konusudur. Peki boşanma durumunda aile konutu olarak eşlerin müşterek yaşadığı konutun durumu ne olacaktır? Boşanmada mal paylaşımı konusunda en çok karşılaşılan konu gayrimenkul paylaşımıdır.

Anlaşmalı boşanma davalarında genel itibari ile bu gibi bir durum karşımıza çıkmamaktadır. Şayet tarafların anlaşma protokolünde bu durumu belirteceği kaçınılmazdır. Ancak çekişmeli boşanma davalarında sıklıkla tarafların anlaşamadığı ve bu nedenle daha fazla tartışma yaşadığı konu boşanma davası sırasında eşlerin beraber oturduğu evde boşanma davası süresince kimin kalacağıdır. 

Tarafların anlaşamaması halinde hangi eşin müşterek konutta yaşamaya devam edeceği hususunu iki farklı şekilde incelemek gerekmektedir. Bunlardan ilki mülkiyeti eşlerden birine ait olan konut diğeri ise mülkiyet sahibi olunmayıp da kira sözleşmesi eşlerden birine ait olan konuttur. 

Mülkiyeti Eşlerden Birine Ait Olan Konut

Eşler evlilikleri devam ederken biri üzerine taşınmaz satın alabilmektedir. Peki bu durumda boşanma davası süresince tapu adına kayıtlı olan eş mi konutta kalabilir? Bu durumu iki farklı şekilde incelemek gerekmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki 01.01.2002 tarihinde kanunda değişiklik yapılarak mal paylaşımı hususu yeniden değerlendirilmiştir. Bu nedenle eşlerin birlikte yaşadığı konutun ne zaman alındığının incelenmesi gerekmektedir. Evlilikleride mal paylaşımı konusunda tarih baz alınarak inceleme yapılmalıdır

01.01.2002 tarihinden önce satın alınmış olan boşanma davası sırasında eşlerin birlikte yaşadığı konut:

01.01.2002 tarihinden önce yürürlükte olan kanunda tapu sahibi her kimse boşanma sonucu mal paylaşımında taşınmaz o kişide kalmaktaydı. Bu nedenle mahkeme boşanma sonucu malın malik eş üzerine kalacağına karar vereceği için boşanma davası sırasında da (istisnalar hariç) malik eşin o konutta kalmasına karar vermektedir. Ancak tarafların anlaşması ve zaruri durumları hariç tutmak gerekmektedir.

01.01.2002 tarihinden sonra satın alınmış olan boşanma davası sırasında eşlerin birlikte yaşadığı konut:

Yeni düzenleme ile 01.01.2002 tarihinden sonra evlilik birliğinde satın alınmış olan taşınmazlar üzerinde her iki eşinde ortak mülkiyet hakkı olduğuna karar verilmiştir. Dolayısıyla eşlerin boşanma davası sırasında birlikte yaşadıkları taşınmazın resmiyette tapu sahibi tek eş olsa da söz konusu taşınmaz evlilik birliği içinde alınmış olması durumunda hukuken diğer eşin de eşit oranda mülkiyet hakkı mevcuttur. 

Peki bu durumda boşanma davasında oturulan ev kimde kalacaktır? Daha doğru bir tabir ile boşanma davası açıldıktan sonra hangi eş müşterek evde kalmaya devam edecek, hangi eş evi terk etmek zorunda kalacaktır?

Belirtmek gerekmektedir ki taraflar arasında bu gibi durumlarda anlaşmak çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Bu nedenle boşanma davası açılırken ya da boşanma davası devam ederken davanın devam ettiği mahkemeye başvurularak hâkimin bir karar vermesi talep edilmelidir. Bu başvuru yapılırken talebinizi iyi bir şekilde belirtmeniz ve delillere dayandırmanız gerekeceğinden bir boşanma avukatından yardım almanızı tavsiye etmekteyiz.

Kira Sözleşmesi Eşlerden Birine Ait Olan Konut

Boşanma davasında oturulan evin kira sözleşmesi genellikle eşlerin biri adına hazırlanmaktadır. Her ne kadar eşler kiralanan konutu birlikte kullanmaktalar ise de dışarıdan bakıldığında konut sadece bir eş adına kiralanmış gözükmektedir. Ancak her ne kadar kira sözleşmesi tek bir eş adına düzenlenmiş ise de olası bir boşanma davasında mahkeme bu durumu göz önüne almayacak ve eşlerin müşterek konutu olarak kabul edecektir.

Bu sebeple eğer kira sözleşmesi eşiniz adına ise paniklemeyin. Bir boşanma avukatı aracılığı ile mahkemeden boşanma davası sırasında müşterek konutta sizin kalmanızı talep edebilirsiniz. Ancak burada taleplerinizi yeterince iyi bir şekilde gerekçelendirdiğinden ve delillerinizin sağlam olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

Boşanma Davası Açtım Eşim Evden Gitmiyor Ne Yapmalıyım?

Yukarıda da anlattığımız üzere sadece boşanma davası açılmış olması eşin evden ayrılması için yeterli değildir. Bu durumda ya siz evi terk etmeli ya da boşanma davasının açılmış olduğu mahkemeden bu durumla alakalı karar vermesini talep etmelisiniz. Ancak şunu da mutlaka belirtmek gerekmektedir, Boşanma davasında oturulan ev önem arzetmektedir, şayet eşlerin aynı evde yaşaması boşanma davasının reddedilmesine neden olacaktır. Bu sebeple mutlaka mahkemeden talepte bulunmalısınız.

Evliliklerde Mal Paylaşımı Nasıl Yapılmalı?

Her evlenen çift boşanma gayesi ile evlenmemektedir. Bu nedenle de hiç bir birey evliliğin bitmesi yanı boşanma durumuna göre evlilik birliğinde malları çıkarlarına göre ayarlamamaktadır. Ancak hayatın akışında boşanmak son derece olağan bir durumdur. Peki evliliklerde mal paylaşımı nasıl yapılmalı? Her iki tarafında çalışıp çalışmadığı, taraflardan yalnızca birinin çalıştığı gibi durumlara göre hareket edilmelidir. Öncelikle eşlerden her biri ekonomik gelirlerini ve çeşitlerini bilmesi gerekir. Şayet her iki taraf da çalışıyor ise herkes kendi hesabında birikim yapmalı ya da ortak hesap açılarak birikim yapılmalıdır. Bu sayede evlilik birliğinde bir taşınmaz alındığında kimin ne kadar ödediği gibi durumlar netlik kazanmakta ve boşanma davalarında ve mal paylaşım davalarında ispat ihtimali kolaylaşmaktadır. Olası mal kaçırmaların önlenmesi maksadı ile mutlaka alınan malların resmiyettede %50 hisse paylaşılarak alınması tavsiye edilmektedir.

Her türlü hukuki sorunuzu boşanma avukatına sorabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Summary
Boşanma Davasında Oturulan Ev Kime Kalır?
Article Name
Boşanma Davasında Oturulan Ev Kime Kalır?
Description
Yeni düzenleme ile 01.01.2002 tarihinden sonra evlilik birliğinde satın alınmış olan taşınmazlar üzerinde her iki eşinde ortak mülkiyet hakkı olduğuna karar verilmiştir. Dolayısıyla eşlerin boşanma davası sırasında birlikte yaşadıkları taşınmazın resmiyette tapu sahibi tek eş olsa da söz konusu taşınmaz evlilik birliği içinde alınmış olması durumunda hukuken diğer eşin de eşit oranda mülkiyet hakkı mevcuttur. 

6 thoughts on “Boşanma Davasında Oturulan Ev Kime Kalır?”

  1. Slm ben bay olarak eşime boşanma tavası acdim ama ben parayı erkek olarak ben verdim tapu eşime adına oldu bunu boşanma kararı da ,mal baylaşimi ortak olurmu çocuk yok ,ve nafaka olarak da karşısında para olarak olurmu tazminat karşı

  2. Bilgi için teşekkürler boşanma davam kesinleşti eşim hala tapusu bana ait olan evde oturuyor bu durumda ne yapabilirim? Tahliye etme imkanım olur mu?

  3. Geri bildirim: Boşanmada Oturulan Ev Kime Kalır? Boşanma Avukatı İbrahim Yıldız Yanıtlıyor - Yeni Kalem

  4. Merhaba,eşim boşanmak istiyor ev ortak ama evi bana vermicegininsoyluyor yani hiç biseysiz ginderecekmis,iki cocugumiz var,ben altınlarımi verdim oda kredi çekti ödedi kalanını yarı parasını ben verdim zateen tapudada ortak,beni tehdit ediyor evden hak alamazsin diye,napmaliyim evden çok git diyor ama gitmeyeceğim

    1. Av.İbrahim Yıldız

      Merhaba Nezahat hanım, boşanma davasında çocukları da gerekçe göstererek aile konutunun boşanma davası sonuna kendinize tahsisini isteyebilirsiniz. Mal paylaşım davasında ise taşınmazda hisseniz var ise mahkemeden bedel karşılığında taşınmazın tamamının sizin adınıza tescilini isteyebilirsiniz. Detaylar için tarafımıza Whatsapp üzerinden ulaşınız.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir