Boşanma Davasında Gerekli Belgeler Neler?

Boşanma davası açarken bazı belgelere ihtiyaç duyulur. Ancak bu belgeler boşanmanın türüne göre yani çekişmeli ya da anlaşmalı olarak değişebilir. Ek olarak tarafların durumuna bakılarak belgelerin hazırlanması gerekir. Bu konuda uzman bir boşanma avukatından destek almanız her zaman mantıklı olacaktır. Yine bu süreçte çocuk velayeti için de bazı belgelere ihtiyaç duyulacağı unutulmamalıdır. Yazımızın devamında tüm bu detaylar paylaşılırken boşanma davasıyla ilgili hukuki süreçler de yerini almıştır. O halde boşanma davasında gerekli belgeler ve diğer konuları takip ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Her iki tür boşanma davası için geçerli olan evraklar dilekçe başta olmak üzere nüfus cüzdanı fotokopisi, evlilik cüzdan fotokopisi ve boşanma dilekçesi şeklindedir. En önemli belgenin boşanma dilekçesi olduğu unutulmamalıdır. Bu dilekçenin boşanma avukatı desteğiyle hazırlanması gerekir. Boşanma nedeninin ayrıntılı olarak anlatıldığı dilekçede çekişmeli boşanma varsa çok daha detaya yer verilmesi önemlidir. Haliyle boşanma avukatından destek alınarak ilerde yaşanacak maddi ve manevi kayıpların önüne geçmenizde yarar var.

Anlaşmalı Boşanma Davası için Gerekli Belgeler

Anlaşmalı boşanma davasında mal paylaşımı, boşanma ve velayet gibi birçok konuda mutabık kalınması gerekir. Hızlı sonuçlanan bu dava türünde ihtiyaç duyulan belgeler şu şekilde sıralanır;

Anlaşmalı boşanma protokolü, her iki bireyin mal paylaşımı, çocukların velayeti, nafaka ve tazminat gibi konularda anlaştıklarını kanıtlaya belgedir. Eşler tarafından imzalandıktan sonra duruşma sırasında hakime sunulur. Boşanma dilekçesi ise tarafların şart ve kararına ait bilgileri içerir. Dilekçe hazırlanırken protokole atıfta bulunmak mümkündür. Bu süreçte anlaşmalı boşanma davasının açılması için evlilik sürecinin en az 1 yıl sürmesi şarttır. Aksi durumda anlaşmalı boşanma mümkün olmamakla beraber eşlerin boşanma isteğini mahkeme huzurunda beyan etme zorunluluğu vardır.

Boşanma Davasında Gerekli Belgeler Neler

Çekişmeli Boşanma Davası için Gerekli Belgeler

Boşanma davasında gerekli belgeler için çekişmeli boşanma belgeleri merak ediliyor. Bu aşamada mal paylaşımı, velayet ve nafaka gibi süreçlerde anlaşamaya eşler için çekişmeli boşanma davası açılmaktadır. Daha uzun süren bu tür davaların belgeleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Deliller
  • Boşanma dilekçesi
  • Maddi ve manevi tazminat talepleri
  • Tanık listesi

Delil sürecinde boşanma gerekçelerinin desteklendiği belgeler sunulmalıdır. Bunlar tanık ifadeleri, e-postalar, fotoğraflar, mesajlar ya da maddi durum belgeleri olabilir. Fiziksel ya da psikolojik bir şiddet var ise şikayet dilekçesi ve sağlık raporu sunulmalıdır. Maddi durum belgesinde ise gelir durumunu beyan eden belgeler ile nafaka talep edilebilir.

Tanık listesi bu dava türünde önemlidir. Çünkü çekişmeli boşanmada eşlerin sunduğu delillerin desteklenmesi gerekir. Bu da tanıklarla mümkündür. Gerektiği zaman mahkemede tanıklar dinlenerek dava karara bağlanabilir. Son olarak tazminat talebi var ise bu talebi destekleyen birtakım belgelerin sunulması gerekmektedir.

Çocuk Velayeti için Gerekli Belgeler Neler?

Eşlerin boşanma sırasında çocuk velayetinde anlaşmazlık yaşaması halinde aşağıdaki belgelerin hazırlanması gerekmektedir;

  • Gerekiyorsa psikolog raporları
  • Gelir belgesi
  • Çocuğun eğitim durumunu gösteren belge
  • Çocukların doğum belgeleri

Boşanma davasında gerekli belgeler ve açıklamaları bu şekildedir. Ayrıca hukuki süreçlerde harç ve masrafların olduğu unutulmamalıdır. Çekişmeli davalarda bu masraflar yüksek olabilir. Ek olarak bireylerin davaları yürütebileceği bir avukatla çalışması önemlidir. Normalde kendi davasını açabilen bireyler birçok maddi ve manevi kayıpla karşılaşabilir. Aynı durum tazminat ve nafaka talepleri için de geçerlidir. Dilekçelerde tüm ayrıntılara yer verilmesi için avukattan destek almanız bu yüzden önemlidir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir