Ana Sayfa » Makaleler » Aile Hukuku » Boşanma Davası » Boşanma Davasında Nafaka
alanya avukat

Boşanma Davasında Nafaka

Boşanma davasında nafaka, boşanma sürecindeki en önemli unsurlardan biridir. Boşanma avukatlarının en fazla ilgilendiği konulardan bir tanesi de nafaka davalarıdır. Bu doğrultuda boşanma davası ücretine dahil olarak belirlenen nafaka için daha sonra dava açılabilmektedir. Bu durumda boşanma davası fiyatlarına nafaka davası dahil değildir. 

Nafaka Türleri Nelerdir?

Nafaka türleri iştirak nafakası, yoksulluk nafakası ve tedbir nafakası olarak üçe ayrılmaktadır.

İştirak Nafakası Nedir?

İştirak nafakası velayete alan eşe ödenmek üzere velayeti alamayan eşin yetişkin olmayan çocuklar için ödediği tutardır. Bu nafaka çeşidine hâkim tarafından re’sen karar verilmektedir. Boşanma aşamasında hangi eşin kusurlu olduğuna bakılmaksızın hükmedilen bu nafakanın genel anlamda çocuğun bakımına harcanması hedeflenmektedir. Uygulamada tedbir nafakası olarak ödenmesine hükmedilmiş olan nafakanın boşanma kararı ile birlikte iştirak nafakasına dönüştürülmesi mümkündür.

Yoksulluk Nafakası Nedir?

Yoksulluk nafakası, aile birliğinin bozulması ile birlikte eşlerden birinin diğerine ödemekle yükümlü olduğu nafakadır. Bu nafakayı talep etmek istiyorsanız bunun keyfi değil belirli şartlara bağlı olarak istenebileceğini bilmelisiniz. Buradaki en temel şart eşlerden birinin boşanma nedeni ile yoksulluğa düşme durumudur. Eşin yoksul olarak kabul edilebilmesinde ise Yargıtay kararlarına göre belirlenmektedir. Barınma, giyinme, beslenme ve sağlık gibi en temel ihtiyaçların dahi karşılanamıyor olması durumu dikkate alınmaktadır.

Boşanma durumunda eşlerin başvurusu ile karar verilen bu nafakaya hâkimin re’sen karar veremeyeceği kabul edilmektedir. Boşanma davası sırasında veya boşanmanın kesinleşmesini takip eden 1 yıl içerisinde istenebilmektedir. Bu doğrultuda alacaklı yerleşim yerindeki aile mahkemesine başvuru yapabilmektedir. Vazgeçilmesi mümkün olmayan şahsi haklardan olan nafakayı siz de talep ederek ekonomik özgürlüğünüzü elde edebilirsiniz.

Tedbir Nafakası

Tedbir nafakası adından da anlaşılabileceği üzere boşanma halinde eş veya 18 yaşını doldurmamış çocukların maddi özgürlüğünü sağlamak adına tedbir alınmasını sağlar. Boşanma davası öncesi veya dava açıldıktan sonra başvurulabilecek olan tedbir nafakası geçici bir şekilde verilmetedir.

Nafaka Ne Zamana Kadar Ödenir?

Nafaka olarak ödenen tutarların kural olarak çocuğun 18 yaşına gelene kadar ödendiği ifade edilse de bu durumun istisnaları vardır. Çocuğun mahkeme kararı ile ergin kılınması ya da eğitim yaşamının 18 yaşından sonra devam etmesi bu nafakanın ödenmesi noktasında devamlılığı gerektirir. Aksi hallerde nafaka ödemeleri son bulur.

Nafakayı Kimler Talep Edebilmekte?

Boşanan eşler arasında söz konusu olan ve bu nedenle talep edilebilmesini ön şartı bir evlilik akdinin varlığı kabul edilen bu nafaka boşanmanın hemen sonrasında ödenmeye başlar. Peki, sadece çocuğun velayetini alan anne baba mı bu nafakayı talep edebilmektedir?

Nafaka alan kişiler sadece velayeti alan eş değildir. Fiili olarak çocuğa bakan anne ya da baba, çocuğa atanmış kayyım, vasi ve ayırt etme gücüne sahip çocuklar iştirak nafakalarına başvurabilmektedir.

Nafaka Nasıl Hesaplanır?

Boşanma arifesindeki eşler için bir diğer önemli husus nafakanın hesaplanmasıdır. Bu doğrultuda nafaka hesaplanırken oldukça titiz bir süreç takip edilmesi gerekirmektedir. Nasıl bir yöntem izlendiği eşler tarafından oldukça önemsenmektedir. Bu anlamda nafaka hesaplamasında şu detaylar önemlidir.

Çocuğun yaşı, eğitim durumu ve ekonomik olarak paranın alım gücü dikkate alınarak bir nafaka belirlenmeye çalışılmaktadır.  Nafaka miktarına karar verilmesi esnasında çocuğun olası gelirlerinin de hesaba katılacağını ifade etmek gerekir. Her boşanma için nafaka miktarı aynı değildir. Ayrıca nafaka her zaman talep ile arttırılabilir mahiyettedir. Nafaka arttırım davası hakkında daha fazla bilgi almak için “Nafaka Arttırım Davası Nedir” adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Nafakaya hükmedildikten sonra miktarın sürekli aynı olmayacağı söylenmelidir. Kural olarak TÜİK tarafından açıklanan TEFE/TÜFE dikkate alınarak artışlar söz konusu olacaktır. Ancak başka değerlerin dikkate alınarak düzenlemelerin yapılabileceğini de söylemek gerekir. Bu noktada hem hakimin hem de tarafların talepleri dikkate alınır.

Boşanma davasının nasıl açılacağı hususunu daha önce “Boşanma Davası Nasıl Açılır? adlı makale ile yayımlamıştık. Linke tıklayarak ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz.

Nafaka Davası Ücreti

Boşanma davasında nafaka, boşanma sürecindeki en önemli unsurlardan biridir. Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davalarında önemli bir unsurdur. Boşanma avukatları, bu konuda müvekkillerine en iyi şekilde destek olmaktadır. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Sık Sorulan Sorular

Çocuğum için hangi nafaka türü talep etmeliyim?

Müşterek çocuklar için karşı yandan talep edilebilen nafaka türü iştirak nafakasıdır.

Nafaka miktarı neye göre belirlenmektedir?

Yoksulluk nafakası nafaka talep eden tarafın evlilik birliğinde ki maddi durumuna göre hesaplanmaktadır. Bu nedenle nafaka talep eden taraf çalışmasa dahi evlilik birliğinde ortak geliri yüksek ise talep edebileceği nafaka miktarı da yükselmektedir.

Daha sonra nafakanın arttırılmasını talep edebilir miyim?

Nafaka arttırım davası her zaman açılabilmekle beraber, ekonomik şartlarda bir değişiklik olması gerekmektedir.

Summary
Boşanma Davasında Nafaka
Article Name
Boşanma Davasında Nafaka
Description
Boşanma davasında nafaka, boşanma sürecindeki en önemli unsurlardan biridir. Boşanma avukatlarının en fazla ilgilendiği konulardan bir tanesi de nafaka davalarıdır. Bu doğrultuda boşanma davası ücretine dahil olarak belirlenen nafaka için daha sonra dava açılabilmektedir. Bu durumda boşanma davası fiyatlarına nafaka davası dahil değildir. 
Author

4 thoughts on “Boşanma Davasında Nafaka”

  1. Geri bildirim: Boşanma Davasında Tazminat - Avukat İbrahim Yıldız

  2. Geri bildirim: Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Ödenir mi? - Avukat İbrahim Yıldız

  3. Geri bildirim: Boşanmadan Nafaka Alabilir miyim? (Tedbir Nafakası)

  4. Geri bildirim: Nafaka Artırım Davası Nedir?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir