Boşanma sebepleri kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Boşanma, evli çiftlerin çeşitli nedenlerden dolayı evlilik birliğini sonlandırmasıdır. Günümüzde çiftlerin boşanmak için birçok sebebi olabilmektedir. Ancak boşanma süreci zannedildiği kadar kolay ve kısa süren bir süreç değildir. Ayrıca son derece yıpratıcı olabilen boşanma süreci için tarafların iyi düşünerek karar vermesi gerekir.
Medeni Kanun’da genel ve özel boşanma nedenleri bulunmaktadır. Ancak bu sebeplere dayandırılarak açılan anlaşmalı ya da çekişmeli boşanma davası kapsamında hakim kararı ile boşanma mümkün hale gelir. Bu dava, aile mahkemesinin özel hukuk davalarında yürüttüğü bir davadır.
Boşanma Davası Sebepleri Nelerdir?
Boşanma davası, genel olarak boşanma avukatları tarafından açılarak takip edilmektedir. Bu noktada boşanmak isteyen kişiler, boşanma davası sebepleri kadar boşanma davası ücreti noktasında da araştırma yapabilmektedir. Ancak bu ücretler ile ilgili genel bilgi için bizimle iletişime geçebileceğinizi ifade edebiliriz. Boşanma davası nedenlerinden ise aşağıdaki gibi bahsedebiliriz:
Evliliğin Temelden Sarsılması (Şiddetli Geçimsizlik) Nedeni ile Boşanma Davası
Evlilik birliğinin temelden sarsılması boşanmanın en temel nedenlerinden bir tanesidir. Evlilik birliğini sarsan vakıalar kanunda gösterilmemiştir. Bu nedenle Yargıtay İçtihatları ile çeşitli vakıaların evliliği sarstığı kabul edilmiştir. Yargıtay tarafından evliliğin sarsılmasına yol açan bazı vakıalar aşağıdaki gibidir.
- Güven sarsan çeşitli davranışlar
- Cinsel ilişkiye girmek istememe
- Eşi doğal olmayan çeşitli cinsel ilişki için zorlama
- Eşlerin ailelerine kötü davranması, hakaretler etmesi
- Borçlanma nedeni ile icranın oluşması
- Eşini sevmediğini söyleme
- Ailesinden bağımsız bir şekilde yaşamak isteyen eşin isteğini karşılamama
- Eşin ev işlerini yapmaktan kaçması
- Eşin çocukların eğitimi, bakımı gibi konular ile ilgilenmemesi
- Eşin evi ile ilgili sır ve olayları başkalarına anlatması
- Eşin, diğer tarafı ahlaksızlık ile suçlaması gibi nedenle Yargıtay’a göre genel boşanma nedenleridir.
Medeni Kanun’a göre iki durumda evliliğin sarsılması durumu özel kabul edilmektedir.
- Evliliğin en az 1 yıl sürmesi ve eşlerin anlaşmalı boşanma davası açması evlilik birlerinin sarsıldığını göstermektedir. (Medeni Kanun m.166/3).
- Ortak bir hayat kurulamaması nedeni ile boşanma davası açılması da evliliğin temelden sarsıldığını gösterir. (Medeni Kanun m.166/4).
Özel Boşanma Sebepleri
Özel boşanma nedenleri Medeni Kanun’da net bir şekilde sınırlandırılmıştır. Medeni Kanun’da belirlenen özel boşanma nedenleri dışında, genel nedenlere dayandırılarak çekişmeli boşanması davası açılabilmektedir. Medeni Kanun’a göre özel boşanma davası nedenleri aşağıdaki gibidir.
- Akıl Hastalığı sebebiyle boşanma davası (TMK m. 165).
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedenleri ile boşanma davası (TMK m. 162),
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme sebepleri ile boşanma davası (TMK m. 163),
- Terk Sebebiyle boşanma davası (TMK m. 164),
- Zina (aldatma) nedeniyle boşanma davası (TMK m. 161)
Boşanma davasının nasıl açılacağı hususunu daha önce “Boşanma Davası Nasıl Açılır? adlı makale ile yayımlamıştık. Linke tıklayarak ilgili makaleyi inceleyebilirsiniz.
Boşanma Davası Ücreti
Boşanma avukatları tarafından bakılan boşanma davası ücretleri, davacı kişi tarafından ödenmektedir. Bu noktada boşanma davası ücreti, anlaşmalı boşanma davası ücreti gibi hususlar boşanmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği husustur. Alanında uzman, tecrübeli ve bilgili boşanma avukatları sayesinde sorunsuz bir şekilde boşanma sürecini atlatabilirsiniz. Bunun için sizlere destek olan hukuk büromuz ile iletişime geçebilirsiniz. Boşanma son derece sancılı bir süreçtir. Bu nedenle sürecin en iyi şekilde atlatılması ve haklılığınızın ispatlanması için profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyulmaktadır. Konu ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.