Çekişmeli Boşanma Davası ve Şartları

Çekişmeli boşanma davası, eşler arasında nafaka, velayet ve tazminat gibi çeşitli konularda uzlaşamadıkları durumda açılan boşanma davası türüdür. Ayrıca eşlerden birinin boşanmak istememesi durumunda da çekişmeli boşanma davası süreci söz konusu olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davasının dışındaki tüm boşanmalar çekişmeli boşanma davasıdır. 

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir? 

Aile hukuku içinde değerlendirilen bu davada boşanma avukatları büyük rol oynamaktadır. Boşanma ile ilgili tüm düzenlemeler 4721 sayılı Türk medeni Kanunu’nda belirtilmiştir. Bu noktada çekişmeli boşanma davasının kapsamını anlaşmalı boşanma davasının dışında kalanlar olarak belirleyebiliriz.

Çekişmeli Boşanma Davasının Şartları

Çekişmeli boşanma davasının şartları genel olarak Türk medeni Kanunu’n ikinci bölümünde bulunan boşanma sebeplerinin A bendinde belirlenmiştir. Bu noktada çekişmeli boşanma davasının şartları aşağıdaki gibidir. 

  • Eşlerden birinin zina yapması, eşini aldatması durumunda bunu dayanak göstererek dava açılmaktadır. 
  • Eşlerden birinin diğerinin hayatına kastetmesi, onu öldürmeye çalışması ve zarar vermesi dava konusudur. Bunun yanı sıra onur kırıcı ve kötü davranışlarda da eşlerden biri boşanma davası açabilmektedir. 
  • Küçük düşürücü, onur kırıcı suçların meydana gelmesi boşanma davası açılmasının sebepleri arasındadır. Bunun yanı sıra eşlerden birinin ilintili bir hayat sürmesi de boşanmaya neden olabilmektedir. 
  • Eşlerin birbirlerine ya da çocuklarına karşı evliliğin sorumluluklarını yerine getirmemeleri bir boşanma nedenidir. Bu durumun en az altı ay sürmesi halinde boşanma davası açılabilir.
  • Eşlerden birinin evlilik sonrasında oluşan akıl hastalığı sebebiyle diğer eşin hayatını çekilmez kılması boşanma nedenlerindendir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davaları ile aile mahkemeleri ilgilenmektedir. Ancak aile mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise Asli Hukuk mahkemeleri boşanma davaları ile ilgilenmektedir. Eşlerin son 6 ay içinde oturdukları ya da taraflardan birinin ikamet ettiği yerde mahkemeye bu dava açılabilmektedir. Bunun yanı sıra davalı tarafın yetki itirazında bulunması durumunda davanın farklı bir mahkemede görülmesi de talep edilebilmektedir. 

Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin en az 1 yıl evli olmaları gerekmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davasında ise böyle bir zorunluluk yoktur. Taraflar evliliklerinin ne kadar sürdüğü göz önünde bulundurulmadan dava açabilmektedir. 

Gerekli şartların taşındığı durumlarda taraflardan biri bir dilekçe ile mahkemeye başvurabilmektedir. Kanunda yer alan boşanma nedenlerinden biri ya da birkaç tanesi dayanak gösterilerek dava açılması mümkündür. İddia ve deliller ile hazırlanmış olan dilekçenin mahkemeye verilmesi durumunda 61000 sayılı kanuna göre dava günü verilmektedir. Dilekçenin bu kanuna uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde mahkeme davayı reddetmektedir. Bu durumda alanında uzman boşanma avukatlarından destek almak çok önemlidir. 

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davası genellikle tek celsede sonuçlanmaz. Boşanmanın en kısa sürede gerçekleşmesi için hukuki prosedürlere uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Delillerin incelenmesi, keşif araştırmaları, tanıkların dinlenmesi gibi tüm detaylar dava sürecini doğrudan etkilemektedir. Bu kapsamda davanın genellikle 6 ay ile 1.5 yıl boyunca sürdüğü söylenebilmektedir. 

Boşanma Davası Ücreti

Boşanma davası ücreti, anlaşmalı boşanma ücreti gibi tüm detaylar boşanmak isteyen çiftlerin merak ettiği bir konudur. Bu noktada boşanma davası fiyatlarının değişkenlik gösterebileceğinden bahsedebiliriz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir