Anlaşmalı boşanmada nafaka ödenir mi sorusu, anlaşmalı bir şekilde boşanmak isteyen çiftler tarafından merak edilmektedir. Bilindiği üzere nafaka, çiftlerin yasal haklarından bir tanesidir. Bu nedenle nafaka konusu aile hukukunda büyük bir öneme sahiptir. Boşanma davalarının da en önemli konularından bir tanesi olan nafaka hakkında gerekli detayları sizler için derledik. Şimdi gelin, hep birlikte inceleyelim.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Ödenir mi?
Anlaşmalı boşanmada eşlerin birbirinden nafaka talebi olması ve karşı tarafın bu talebi kabul etmesi durumunda elbette nafaka ödemesi yapılmaktadır. Miktar ve nafakanın yapılıp yapılmayacağı çiftler tarafından belirlenmektedir. Adından da anlaşıldığı üzere anlaşmalı boşanmada çiftler her konuda anlaşmaktadır. Özellikle velayet, nafaka ve mal paylaşımı konusunda hem fikir olmayan çiftlerin çekişmeli boşanma davası açması söz konusudur.
Bir an evvel boşanmak isteyen eşler tarafından talep gören anlaşmalı boşanma davalarında nafaka tutarı, kişinin talep ettiği kadardır. Bu noktada en önemli husus ise nafaka tutarını her iki tarafında kabul etmiş olmasıdır. Ancak boşanma davasında nafaka talebinden feragat eden kişi daha sonra nafaka davası açamamaktadır. Bu nedenle herhangi bir hukuki problem yaşamamak adına bu sürecin boşanma avukatları ile sürdürülmesi gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Ödememek İçin Ne Yapılmalıdır?
Boşanma davalarının anlaşmalı olabilmesi için tarafların her konu anlaşması gerekir. Bu nedenle anlaşmalı boşanmada nafaka ödememek için karşı tarafın nafaka talebinin olmaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra çekişmeli boşanma davasında ise nafaka ödememek için çeşitli iddia ve delilleri mahkemeye sunmak gerekmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada İştirak Nafakası Nasıl Belirlenmektedir?
Çocuğun bakım masrafları, sağlık durumu, eğitimi, yaşına göre sosyal ve ekonomik durumu doğrultusunda nafaka tutarı belirlenmektedir. Eşlerin nafaka miktarında anlaşamaması durumunda mahkemenin takdirine bırakılmaktadır. Bu durumda protokol maddesine göre nafaka tutarı belirlenmektedir.
Anlaşmalı Boşanmada Nafaka Türleri
Yoksulluk Nafakası
Yoksulluk nafakası talep etmek istiyorsanız bunun keyfi değil belirli şartlara bağlı olarak istenebileceğini bilmelisiniz. Buradaki en temel şart eşlerden birinin boşanma nedeni ile yoksulluğa düşme durumudur. Eşin yoksul olarak kabul edilebilmesinde ise Yargıtay kararlarına göre barınma, giyinme, beslenme ve sağlık gibi en temel ihtiyaçların dahi karşılanamıyor olması durumu dikkate alınır. Yoksulluğun asgari ücret, yetim maaşı, yaşlılık maaşı ve dul maaşı gibi gelirlere rağmen ortadan kalkmayacağı durumlar da mevcuttur.
Tedbir Nafakası
Tedbir nafakası adından da anlaşılabileceği üzere boşanma halinde eş veya 18 yaşını doldurmamış çocukların maddi özgürlüğünü sağlamak adına tedbir alınmasını sağlar. Boşanma davası öncesi veya dava açıldıktan sonra başvurulan tedbir nafakası geçici bir şekilde verilmektedir.
İştirak Nafakası
İştirak kelimesi bir şeye ortak olmak anlamında kullanılmaktadır. Nafaka konusunda ise iştirak; eşlerden birinin diğerine çocukların bakımı için yardımcı olmak üzere nafaka ödemesidir. İştirak nafakası velayetin verildiği eşe diğer eş tarafından ödenmektedir. Bu sayede çocuğa bakan eş ile çocuğa bakmayan eşin müşterek bir şekilde çocuk üzerinde sorumluluk sahibi olması sağlanır.
Yardım Nafakası
Yardım nafakası da nafaka dendiğinde akla gelen seçenekler arasında olsa da bu nafaka çeşidinin boşanma ile herhangi bir ilişkisi yoktur. Kişinin bakmakla yükümlü olduğu altsoy, üstsoy ve kardeşlerinin yoksulluğa düşmesi halinde ödenmektedir. Burada şart bahse konu kişilere bakılmaması halinde yoksulluğun söz konusu olmasıdır.
Anlaşmalı Boşanma Davası hakkında daha detaylı bilgi edinmek için “Anlaşmalı Boşanma Davası ve Şartları” adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Boşanma Davası Ücreti
Anlaşmalı boşanma ücreti anlaşmalı bir şekilde boşanmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konudur. Boşanma davası fiyatları ile ilgili net bir şekilde bilgi vermek mümkün değildir. Bu nedenle konu ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.