Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Her dava türünde farklı süreçler söz konusudur. Bu kapsamda boşanma davası ne kadar sürer sorusunun yanıtları da merak edilmektedir. Öncelikle davanın çekişmeli mi yoksa anlaşmalı mı olup olmadığına bakılırken bu süre boşanmanın nedenine göre değişecektir. Eşlerin boşanmaya karar vermesiyle beraber sürecin hızlı ilerlemesi istenir. Elbette yıpratıcı bir süreç olan boşanma genel olarak 1.5 seneye kadar sürebilir. Boşanma dava sürelerini etkileyen bazı hususlar bulunmaktadır. Ayrıca tarafların iddia ettiği boşanma nedenlerinin kuvvetli delillerle ispat edilmesi gerekeceğinden sürenin ne kadar kısa ya da uzun olacağı aşağıdaki hususlara bağlı olarak değişecektir.

Boşanma Süresini Etkileyen Durumlar

Boşanma davası ne kadar süre sorusuna yanıt olarak şu maddelerin ele alınması gerekir;

  • Çekişmeli konuların varlığı, sayısı ve niteliği
  • Mahkemelerdeki yoğunluk
  • Adli tatil durumu
  • Çekişmeli dava olarak açılması
  • Anlaşmalı şekilde açılması

Çekişmeli Konuların Sayısı, Nitelik ve Varlığı Hususları

Eşler çekişme yaşadıkları ya da anlaşmaya ulaşamadıkları durumlarda mahkemeye delil sunmaktadır. Ayrıca söz konusu durumlarla ilgili tanıkların dinlenme süreci vardır. Bu aşamalardan sonra mahkeme gerekli incelemeleri yaparak karar verir. Üzerinde anlaşılamayan konularla ilgili mahkeme tarafından olumlu hüküm verilmesi her zaman arzu edilirken eşler de buna göre hareket eder. Haliyle eşlerin anlaşmaya varamadığı konuların sayısı ne kadar fazla ise boşanma davası da o kadar uzun sürecektir. Ayrıca vakıaların karışık olması, davanın seyrini etkileyen bir diğer durumdur.

Mahkemelerdeki Yoğunluk

Bu tür davalar ile Aile Mahkemeleri ilgilenir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı bölgelerde ise Asli Hukuk Mahkemesi süreci ele alır. Aile Hukukundan doğan tüm davalara bakan Aile Mahkemeleri ayrıca mal paylaşımı, tanıma, çocuk malları, nişanlanma ve nafakanın da içinde bulunduğu tüm hukuk konularına bakmaktadır. Yoğun bir çalışma alanına sahip olan bu mahkemenin karar verme süresi uzun olabilir. Ayrıca büyük şehirlerde bu durum daha çok yaşanabilir.

Adli Tatil

Boşanma davası ne kadar sürer sorusuyla ilgili olarak adli tatil süresi boyunca davalara ara verilir. Her yıl 20 Eylül’de başlayan bu tatil dönemi 1 Eylül’de yeniden başlar. Ancak yapılacak işlemler bu süreye tabi bir işlemse ve işlemin son günü adli tatile denk geldiyse, süreler 7 güne kadar uzatılır. Bu kapsamda iş ve işlemler için son gün 7 Eylül tarihi kabul edilir. Adli tatil süresi için tıklayın.

Adli tatile tabi olan boşanma davalarında sürelerin 7 Eylül’e kadar uzayacağını söylemek mümkündür. Yani bazı işler görülmeye devam ederken temyiz süreleri, istinaf süreleri ya da cevap süreleri gibi aşamalar işlemeyi sürdürür. O halde adli tatilde yapılacak işleri sıralayacak olursak;

  • Tebligat işlemleri
  • İlamlar
  • Karşı dava açmak
  • Boşanma davası açmak
  • Acil işler
  • Keşifler
  • Velayet davaları
  • Nafaka davaları
  • Çekişmesiz yargı işleri
  • Çocuk kaçırma davaları şeklindedir.

Boşanma davasının adli tatilde kesinleşmesi durumunda kararın tebliğ tarihine bakılır. Bu süreçte istinaf süresi adli tatil içerisinde ve karar tebliğ edilmişse başvuru süresi 7 Eylül tarihine uzamış, kararın kesinleşme tarihi de 8 Eylül’e kalacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davaları

Boşanma davası çekişmeli boşanma davası olarak açılmış ise dava süreci uzayabilir. Bu davalar, eşlerin boşanma konusunda anlaşamadığı bir dava türüdür. Boşanma ile beraber nafaka miktarı, tazminat talepleri, çocuk velayeti ve malların paylaşımı gibi durumları içerir.

Çekişmeli davalarda taraflar ilk olarak dilekçelerini mahkemeye sunar. Toplamda 4 adet olan çekişmeli boşanma dilekçeleriyle beraber karşı dava ihtimali de söz konusudur. İletildikten sonra ön incelemeye alınan bu dilekçelerin ardından duruşmalar başlar. Vakıaların ispata ne kadar elverişli olduğuna bakılır, tanık ve taraflar dinlenir. Eğer çocukların velayeti de söz konusu ise pedagog görüşü alınır. Bu durumlar aslında boşanma davası ne kadar sürer sorusunun da yanıtını vermiş olur. Haliyle çekişmeli boşanma davaları 2 yıla kadar devam edebilir.

Anlaşmalı Boşanma Davaları

Anlaşmalı davalarda evlilik birliğinin temelden sarsıldığına dair ortak bir yargıya varılır ve anlaşmalı boşanma davası açılır. Çekişmeli boşanmadan bazı farklılıkları bulunan bu dava türünde mahkemeye dava dilekçesi sunulurken ayrıca anlaşmalı boşanma protokolü eklenir. Yine velayet, yoksulluk nafakası ve mal paylaşımı gibi pek çok hususta anlaşma sağlandığından bu dava türünün sonuçlanması daha kısa sürede olur. Bazen tek celsede tamamlanabilen anlaşmalı boşanma davalarında 10 gün ile 50 güne kadar sonuç alınabilir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer

Boşanma Davası En Çok Ne Kadar Sürer?

Boşanma davası ne kadar sürer; Bu davalarda sürecin nasıl olduğunu ele aldığımızda ilk aşamada dilekçeler sunulur. Davacı olan eşin sunduğu bu dilekçe karşı tarafa tebliğ edilir. Tebliğ edilen dilekçenin ardından davalı tarafa 14 günlük cevaplama süresi tanınır. Daha sonra ikinci cevap dilekçeleri verilir ve aynı süreç uygulanır. Taraflara tebliğinde 30 günlük süre öngörüldüğü için ortalama 4 aylık bir dilekçe süreci vardır.

Dilekçelerden sonra ön inceleme duruşması her iki tarafa tebliğ edilir. İlk duruşmayla aynı gün yapılan ön inceleme duruşmasının ardından tahkikat aşamasına geçilmektedir. Hakim vakıaları incelerken delilleri değerlendirmeye başlayacaktır. Ayrıca gerek görülürse bilirkişi desteği alınacak ve pedagog raporları istenecektir. Bilirkişi uzmanları hazırladıkları raporları uzmanlara tebliğ eder ve itiraz hakkı doğabilir. Tanıkların dinlenmesi ve sözlü yargılamanın yapılmasından sonra karar duruşmasına geçilir. Hakim bu süreçte boşanma davasına red veya kabul kararı verebilir. Gerekçeli karar verildikten sonra tebliğ edilir ve bu karara istinaden taraflar istinaf başvurusunda bulunabilir. Tüm bu süreçler ortalama 1 yıl sürmekle beraber boşanma davası ne kadar sürer sorusuna net yanıt vermek mümkün değildir. Ancak çekişmeli davaların 2 ile 3 yıl arasında sürebileceği unutulmamalıdır.

Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Kaç Celse Sürer?

Çekişmeli boşanma davaları 5 veya 6 celseye kadar devam edebilir. Çünkü bu tür davalarda tarafların üzerinde anlaşamadığı durumlar ele alınır ve süre uzayabilir. Anlaşmalı boşanma davalarında ise tek celsede karar verilebilir. Bu davalar boşanma konusunda tüm anlaşmaların eşler arasında yapıldığı dava türüdür. Fakat hakime sunulacak protokolde bazı eksiklikler yaşanırsa davanın ertelenmesi mümkün olabilir. Bu tür durumlarda birden fazla celse ile boşanma davası devam edebilir.

En Kısa Boşanma Davası Ne Kadardır?

Boşanma davası ne kadar sürer sorusunun yanıtlarının ardından en kısa boşanma davası ne kadar sürer sorusuna da yanıt aranabilir. Anlaşmalı boşanmalarda genelde 40 gün içinde duruşma günü belirlenir. Protokolün eksiksiz olması halinde tek celsede tamamlanan bu davanın dışında istinaf sürecine giden boşanmalı davalarda 3 aya kadar kesinleşme tarihi vardır. Uzman bir avukattan destek alındığında ve protokolde eksik olmaması halinde boşanma davalarının 2-3 haftada sonuçlanabileceğini söylemek mümkün olacaktır. Sürecin daha hızlı ilerlemesi için alanında uzman bir boşanma avukatı ile çalışmanız daha etkili olacaktır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir