Hangi Davalarda Telefon Kayıtları İstenir?

Mahkemelerde bir delil unsuru olarak kullanılan telefon kayıtları için hangi davalarda telefon kayıtları istenir sorusu sıkça araştırılıyor. İlk olarak bu tür kayıtların kullanılması veya elde edilmesi birtakım hukuki sınırlamalara tabi tutulur. İdari ve disiplin davaları, tazminat davası, hakaret davaları, ticari davalar, aile hukuku davaları ile ceza davalarında kayıtlar talep edilebilir. Ancak her davanın içeriğine göre bu süreç farklı yönetilmektedir.

Ceza Davalarında Telefon Kayıtları İsteniyor mu?

Hangi davalarda telefon kayıtları istenir sorusunun en kapsamlı yanıtı ceza davalarıdır. Doladırıcılık, adam kaçırma, cinayet, uyuşturucu suçları ve terör suçlarında bu tür kayıtlar önemli bir delil olabilir. Ayrıca şantaj ve tehdit gibi durumların gelişmesi halinde de telefon kayıtlarının istenebileceği unutulmamalıdır.

  • Şantaj ve Tehdit: Herhangi bir kişiye şantaj yapan veya bireyi tehdit eden tarafların telefon görüşmeleri mahkemede delil olarak kullanılmak üzere istenebilir.
  • Terör: Terör suçlarında terör faaliyetleri için kişiler arasındaki iletişimin saptanması amacıyla kanıt olarak talep edilebilir.
  • Uyuşturucu: Uyuşturucu suçlarında telefon kayıtlarının yeri önemlidir. Çünkü telefon kayıtları uyuşturucu ticareti yapan kişiler arasındaki iletişimi ortaya çıkarır.
  • Adam Kaçırma ve Cinayet: Yaşanan olayın failini ya da kurbanı tespit etmek amacıyla kayıtlar incelemeye alınabilir. Aynı durum telefondan gönderilen mesajlar için de geçerlidir.
  • Dolandırıcılık: Dolandırıcılık vakıalarında da yine telefon kayıtlarının kapsamlı bir tespit aracı olduğu söylenebilir.

Boşanma Davalarında Telefon Kayıtları İstenir mi?

Aile Hukuku kapsamında incelenen boşanma davalarında telefon kayıtları istenebilir. Bununla beraber delil olarak da kullanılabilir. Fakat bu sürecin sorunsuz ilerlemesi adına profesyonel bir avukattan destek almak gerekir. Çünkü kayıtlara ulaşmak ve mahkemede kullanmak için bazı prosedürlere göre hareket etmek zorunludur. Boşanma durumlarında, Hangi davalarda telefon kayıtları istenir:

  • Velayet Davaları: Velayet davaları boşanma davalarıyla beraber açılır. Bu süreçte telefon kayıtları talep edilebilir. Çünkü aile bireylerinden birinin çocuğa zarar verdiği ya da uygun olmayan davranışlarda bulunması telefon kayıtlarıyla ortaya çıkarılabilir.
  • Maddi Delil: Mali açıdan olumsuz ya da sorumsuz davranan eşlerden birinin bu durumu kanıtlamak adına telefon kayıtları talep edilebilir. Ya da maddi yükümlülüklerini yerine getirmediği iddia ediliyorsa hem mesajlaşmalar hem de telefon görüşmeleri istenebilir.
  • Hakaret, Şiddet veya Tehdit: Bu tür durumlarda da yine telefon görüşmeleri, hakaret ya da tehdit içerikli mesajlar boşanma davalarında kullanılabilir.
  • Aldatma: Zina iddiaları günümüzde boşanma davalarında sıkça karşılaşılan vakıalardan biridir. Eşlerden biri bu durumu telefon kayıtlarıyla ispat edebilir. Sosyal medya iletişimi, mesajlar ya da arama kayıtlarının delil olarak kullanılabileceği unutulmamalıdır.

Ticari Davalarda Telefon Kayıtları Talep Edilir mi?

Hangi durumlarda telefon kayıtları istenir sorusunun diğer yanıtı, ticari davalar olacaktır. Bu konuda işçi ve işveren davaları ile sözleşme ihlali ele alınır. Sözleşme ihlali, taraflar arasında ortaya çıkan anlaşmalar ya da görüşmelerin anlaşmazlıklara sebep olduğu durumlardır. Bu kapsamda yapılan tartışmalar belgelenebilir. Ayrıca işçinin ya da işverenin kötü durumlara maruz kalması halinde kanıt olarak telefon kayıtları talep edilebilir.

bosanma davalarinda telefon kaydi istenir mi

Hakaret, Tazminat ve Disiplin Davalarında Telefon Kayıtlarının Önemi

Telefon üzerinden yapılan iftira ya da hakaretli konuşmalar için telefon kayıtları istenebilir. Ayrıca kişisel zarar ve maddi tazminat davalarında da kayıtların önemli olduğu bilinir. Kamu görevlilerinin yasa dışı faaliyetlerde bulunduğunun iddia edilmesi halinde de yine kayıtlar üzerinden ilerlenebilir.

Kayıtların alınabilmesi için mahkemeden izin talep edilmelidir. Çünkü telefon kayıtları kişisel verilerin korunması yasası kapsamında ele alınır. Yetkisiz olarak bu kayıtlara erişmek birtakım hukuki yaptırımları beraberinde getirebilir. O halde hangi durumlarda telefon kayıtları istenir sorusuna yanıt olarak pek çok dava türünde kanıt olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Hangi davalarda telefon kayıtları istenir?

Geçmişten gelen telefon kayıtları ses, görüntü, video, mesaj gibi bir çok iletişim aracı her ne olursa olsun talep edilebilmesi Türkiye’de yasal şartlar altında mümkün değildir. Bazı davalarda delil olarak aranmış olan numaraların, aramanın tarihi, iletişim kurulan numara ya da mesajların gönderilmiş olduğu tarih davalarda delil olarak talep edilebilmektedir.

Boşanma Davasında telefon kayıtları çıkar mı ?

Türkiye’de operatörler, mahkemelerin istediği aralıktaki telefon kayıtlarını gönderir. Fakat operatörlerin geçmişte kalan daha fazla kaydı göndermesi mümkün değildir (5 Yıldan Daha Fazla). Yani telefon kayıtları operatörlerde 5 yıl süreyle depolanır.

Mahkeme kararı olmadan telefon kayıtları çıkar mı ?

Herhangi bir mahkeme kararı olmadan operatörlerden telefon kayıt bilgileri kesinlikle çıkmaz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir