Boşanma davalarında telefon kayıtları istenir mi; Her davada söz konusu olmayan bu durum ile ilgili yasal şartların yerine getirilmesi önemlidir. Yani belirli şartlara göre boşanma davalarında bu tür kayıtlar talep edilebilir. Kayıtların delil niteliği taşınabilmesi başta olmak üzere kayıtların mahkeme aracılığı ile resmi olarak alınması gerekmektedir. İçerikler hukuka uygun olarak elde edilmeli, aykırı yollardan ulaşılan deliller mahkeme tarafından geçersizdir. KVKK, Whatsapp mesajları, kısa mesajlar, telefon görüşme kayıtları ve hem arama hem de mesajlaşma kayıtları gibi süreçler bu kapsamda dikkat edilen faktörlerdir.
Boşanma Davalarında Telefon Görüşmesi Kayıtları
Boşanma davasında telefon görüşmesi kayıtları aslında en önemli delil niteliği olabilir. Fakat delil olarak kullanılması için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Ülkemizdeki hukuki düzenlemeler gereği bu tür kayıtların mahkemeye sunulabilmesi için birtakım kurallara da uyum sağlanmalıdır.
Konuşmalar yalnızca yetkili makamlar tarafından kaydedilebilir. Örnek olarak herhangi bir suç araştırılırken adli makamlar talep ederse bu tür kayıtlar alınabilir. Bu da eşin bilgisi olmadan telefon görüşmesi kaydını almasının hukuka aykırı olduğunu gösterir. Ayrıca diğer eşin telefon görüşmelerini izinsiz olarak kaydetmesi ve mahkemede delil olarak sunma istemesi hukuka aykırı delil olarak kabul edilecektir. Özel hayatın gizliliğini ihlal eden bu duruma dikkat etmek önemlidir.
Telefon görüşmesi kayıtlarında arama detayları da merak ediliyor. Boşanma davalarında telefon kayıtları istenir mi sorusunun yanıtı olarak görüşmelerin içeriği kapsamında telefon görüşme tarihleri, numaralar ve görüşme süreleri delil olarak kullanılabiliyor. Mahkemeler bu tür bilgileri telefon operatörlerinden talep etme hakkına sahiptir. Arama kayıtları, mahkemeye karşı dava açılan kişinin başka biriyle görüştüğünü kanıtlamak için kullanılabilir. Fakat detaylar sadece kimin ne kadar süre ve zaman boyunca arama gerçekleştiği ile ilgilidir. Görüşmelerin içeriği bu kayıtlarda yer almaz.
Alternatif deliller olarak eşlerden birinin kötü ya da sadakatsiz davrandığını ispatlamak için Whatsapp mesajları ya da SMS kayıtları delil olarak tercih edilebilir. Çünkü bu iletişimler kaydedilmiş olan yazışmalardır. Ayrıca sosyal medya yazışmalarıyla tanık beyanlarının da mahkemede kullanılabileceği unutulmamalıdır.
Boşanma Davalarında Whatsapp Yazışmaları
Boşanma davalarında telefon kayıtları istenir mi sürecinde üçüncü kişilerle olan yazışmalar ve kendi cihazında yer alan yazışmalar delil olarak kabul edilebilir. Taraflar arasında Whatsapp yazışmaları bulunuyor ve hukuka aykırı olarak elde edilmiyorsa delil şeklinde kullanılabilir. Delil olarak kabul edilmesi için karşı tarafın izni olmalıdır veya mesajların sizin cihazınızda bulunması gerekmektedir. Yine karşı tarafın 3. kişilerle olan yazışmalarını gösteren mesajlara erişilebiliyor ve hukuka uygun olarak elde ediliyorsa, delil olarak mahkemeye sunulabilir.
Whatsapp yazışmaları sırasında kötü muamele, sadakatsizlik ve hakaret gibi konularda ispat gerekebilir. Bu yüzden yazışmaların içeriği boşanmanın sebebinin ispatlanmasında önemli bir yere sahiptir. Örnek olarak eşin farklı biriyle ilişki yaşadığını gösteren mesajlar, mahkeme tarafından sadakatsizlik olarak değerlendirilecektir.
Yazışmalar mahkemeye sunulurken ekran görüntüsü şeklinde iletilir. Yazışmanın içeriğine dikkat edecek mahkeme, davanın seyrini değiştirecek kararlar alabilir. Ayrıca yazışmaların orijinal şekliyle sunulması önemlidir. Yazışmaların doğruluğunu kanıtlamak amacıyla orijinal yazışmalara alternatif olarak telefonun kendisi istenebilir. Son olarak yazışmaların güvenirliği çok önemlidir. Bu yazıların gerçek olduğu ve üzerinde herhangi bir oynama yapılmadığı ispatlanmalıdır. Aksi durumda yazışmalar mahkeme tarafından kabul edilmeyecektir.
Boşanma Davalarında SMS Kayıtları Delil Niteliği Taşır mı?
SMS kayıtları boşanmada önemli bir role sahiptir. Bu kapsamda hakaret ve tehdit, sadakatsizlik ve mali konularla ilgili iddialar var ise mahkemeye delil olarak sunulabilir. Eşin tehdit ya da hakaret içerikli mesajları, maddi sorumlulukları yerine getirmediğine dair yazışmalar veya üçüncü kişilere karşı fiziksel ya da duygusal bir ilişki yaşadığını kanıtlayan mesajlar delil kabul edilebilir.
SMS kayıtları da Whatsapp yazışmaları gibi telefonun kendisiyle sunulabilir. Ya da SMS yazışmalarının ekran görüntüsü alınarak iletilebilir. Mesajların orijinal halinin korunduğunun ispatlanabilmesi için bazen telefonun kendisi istenebilir. Hukuka uygun olmayan şekillerde sunulmaması gereken bu kayıtların tamamı için izinsiz telefonu ele geçirme, casus yazılım ya da yasa dışı yollara başvurmamak şartı aranır.