Hangi Hallerde Boşanma Olmaz? İşte 10 Neden

Eşler arasındaki uyuşmazlıklar sonrası ortaya çıkan boşanma, bazı durumlarda geçerli sayılmayabilir. Yani hangi hallerde boşanma olmaz sorusunun yanıtı için birden farklı bilgiyle karşılaşmak mümkündür.

Çekişmeli ya da anlaşmalı olarak görülen boşanma davalarında bazen boşanmanın gerçekleşmesine teşkil eden durumlar vardır. Ayrıca anlaşmalı boşanmada eşler dava öncesi ortak karar alır. Çekişmeli boşanmada ise daha karmaşık bir süreç söz konusudur. Mal paylaşımı başta olmak üzere çocukların velayeti gibi durumlar için eşler ortak bir karara varamadığından mahkeme sonucuna göre hareket edilir.

Esastan veya usulden reddedilebilen boşanma davalarında, usulen reddedilenlerde davanın yargılama türüne göre hatalar söz konusu olabilir. Davanın açılma sürecinde yapılan hatalar nedeniyle boşanma hali devreye alınmayabilir.

Boşanmanın Gerçekleşmesini Engelleyen Durumlar

Hangi hallerde boşanma olmaz sorusunun yanıtlarına geçmeden önce ailenin toplumun temel taşı olduğu ve kanunlar aracığıyla korunduğu unutulmamalıdır. Her anlamda ailenin devamlılığı esastır ve keyfi sebeplerle bu birliğin sona erdirilmesi mümkün olmamaktadır. Mahkeme süreci başlatılan evliliklerde son karar verilirken sosyal anlamda da boşanmanın değerlendirilmesi gerekmektedir. Boşanmanın devreye alınması için öncelikle kanunda paylaşılan nedenlere dayanılması genel olarak çekişmeli boşanma davalarının özellikleri arasındadır.

Boşanmanın gerçekleşmesini engelleyen durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Boşanma iddialarının ispatının yapılamaması, boşanmaya engeldir.
  • Tarafların duruşmalara herhangi bir mazeret göstermeden katılmamalı sonucunda boşanma davası sonuca ulaşmaz.
  • Avukat tarafından temsil edilen eşlerin avukatının mazeretsiz duruşmalara katılmaması, davanın sonua ulaşmasını engeller.
  • Anlaşmalı boşanma sürecinde anlaşmanın sona ermesi, davanın sonuçlanmasına engeldir.
  • Dava açılırken yatırılması gereken harçların ödenmemesi de davanın açılmasına engel olacaktır.
  • Tarafların kusur iddia etmeleri halinde bu durumları ispatlamaları zorunludur. Kusura yönelik iddialar kanıtlanmazsa boşanma gerçekleşmez.
  • Taraflardan birinin mahkemeye katılmaması halinde eşin az kusurlu veya kusursuz durumda olması, boşanmayı engeller.
  • Avukatın boşanma dosyasına vekaletnamesini eklememesi halinde usulden dolayı red olabilir.
  • Yetkili mahkemeye açılmayan boşanma davaları da usulden reddedilmektedir.
  • Davayı açan tarafın boşanmaktan vazgeçmesi, boşanmaya engeldir.

Hangi hallerde boşanma olmaz sorusunun yanıtları bu şekildedir. Bu durumların varlığında boşanma süreci devreye alınmaz. Kanun kapsamında eşlerin evlendikten sonra en az 1 yıl boyunca evli kalması gerekmektedir. 1 yıl dolmadan boşanmak isteyen eşlerin bu talebi kabul görmez.

Boşanma davasının şartları yerine getirilmezse süreç uygulanmaz. Ayrıca davaya yönelik olan usul eksiklikleri de davanın olumsuz sonuçlanmasına neden olacaktır. Davacının bu konudaki irade değişimi doğrudan süreci etkiler. Haliyle boşanma nedenlerinin ispat edilmemesi de boşanmanın gerçekleşmemesine neden olur.

Çekişmeli boşanma davalarında ilk olarak kusur oranlarına bakılmaktadır. Bu yüzden davacının davalı tarafa oranla kusursuz veya daha az kusurlu olma şartı aranmaktadır. Aynı süreçte delillerin varlığı önemli olmakla beraber mahkemeye sunulacak olan delillerin ispatlanması şarttır. Eğer yeterli delil yoksa veya iddialar ispat edilemiyorsa boşanma davası sonuçsuz kalabilir.

Boşanma şikayetinden vazgeçme hali de boşanmaya engeldir. Davayı açan eş kusura bakımında diğer eşe göre daha kusurluysa, hakim tarafından red kararı verilebilir.

erkek hangi hallerde boşanma olmaz

Boşanma Davasının Usulden Reddedilme Sebepleri Nelerdir?

Davanın usulden reddedilmesi, boşanma davasının yargılanma şekliyle ilgili konular ve bu konularda yapılan hatalardır. Davanın başında ve açılış sürecinde yapılan hataları kapsayan usulden reddedilme hali günümüzde yaygındır. Çünkü bir birey boşanma davası açmadan önce Türk Medeni Kanunu’na tamamen hakim olsa bile bazı hatalar yapabilir. Öte yandan mahkeme dava şartları arasında bir noksanlık tespit etmesi halinde usulden red kararı verebilmektedir. Elbette bu noksanlıkların giderilmesi adına ek süre verir ve belirtilen sürede eksikliklerin giderilmesi gerekecektir. Özellikle kadınlar için boşanma davası problem olmaktadır. Peki boşanmak isteyen kadın ne yapmalı ve nasıl doğru bir şekilde boşanmalıdır?

Hangi hallerde boşanma olmaz sorusunun yanıtları arasında usulden reddedilme nedenleri de bulunmaktadır. Bunlar;

  • Evrakların dava dosyasına sunulmaması
  • Avukatın ya da davacının mazeretsiz olarak duruşmalara katılmaması
  • Anlaşmalı boşanma sürecinde tarafların anlaşmaktan vazgeçmesi
  • Davacının boşanmaktan vazgeçmesi
  • Dava harçlarının ödenmemesi şeklinde sıralanmaktadır.

Boşanma Davasının Esastan Reddedilme Sebepleri Nelerdir?

Boşanma davasının esastan reddi, yargılama sonrasında haksız çıkma halidir. Usulden red ile farkı şu şekildedir; usulden red kararı, eşler arasında haklıyla haksız araştırılması yapılmadan davanın açılma sürecinde yapılan hatalar nedeniyle verilir. Esastan red kararı ise mahkemenin haklı – haksız olan taraf sürecinde yapacağı araştırmalar sonucunda verdiği kararlardır.

Hangi hallerde boşanma olmaz sorusuyla beraber esastan reddedilme sebeplerinin de bilinmesi gerekir. Bu sebepler;

  • Delillerin sunulması gereken sürede paylaşılmaması
  • Hukuka aykırı deliller sunulması
  • İddiaların kanıtlanmasına yönelik yeterli delilin olmaması
  • Davayı açan eşin davasından feragat etmesi
  • Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerden birinin anlaşmayı sonradan reddetmesi şeklindedir.

Reddedilen Boşanma Davası Tekrar Açılabilir mi?

Evet, red kararı verilen bir boşanma davası tekrar açılabilir. Fakat bu davanın yeniden açılabilmesi için bazı şart ve koşullara uyulması gerekir.

Esastan Reddedilen Boşanma Davaları: Boşanma davasının esastan reddedilmesi halinde aynı nedenden tekrar dava açılması için minimum 3 yıl beklenmesi gerekir. Belirlenen bu süre, birinci davanın kesinleştiği tarihle birlikte başlayacaktır. Fakat bu 3 yıllık süre içerisinde eşlerin yeni bir hayat kuramadığı ispatlanırsa tekrar boşanma davası açılabilir.

Usulden Reddedilen Boşanma Davaları: Usulden reddedilen boşanma davalarında usul eksikliklerinin giderilmesi halinde tekrar dava açılabilir. Örnek olarak eksik belgeler nedeniyle açılan bir boşanma davası mahkeme tarafından reddedilmektedir. Belgelerin tamamlanması halinde tekrar dava açılabilir.

Boşanmada Erkeğe Tanınan Haklar Neler?

Boşanma aşamasında erkeğe tanınan bazı haklar vardır. Ortak konut, çocukların durumu, maddi ve manevi tazminat, nafaka ve mal paylaşımı gibi konuların kapsamlı olarak ele alınması gerekir. Bu süreçte erkeğe tanınan haklar;

  • Mal paylaşımını talep etme hakkı
  • Aile konutuna şerh konma talep hakkı
  • Evdeki kişisel eşyalarını talep etme
  • Maddi ve manevi tazminat
  • Yoksulluk nafakası
  • Çocuk için nafaka hakkı
  • Müşterek çocuklarla kişisel ilişki kurabilme ve velayet hakkı şeklinde sıralanmaktadır.

Reddedilen Boşanma Davaların Tarafların Hakları Nelerdir?

Reddedilen bir boşanma davasında tarafların da bazı hakları vardır. Bunlar;

  • Mal paylaşım davası açma hakkı: Boşanma davasından red kararı çıksa bile eşler arasında bu dava açılabilir. Fakat davanın kesinleşmesinden sonra bu dava açılabilir ve her iki davanın delilleri beraber değerlendirilir.
  • Anlaşmalı boşanma davası açma hakkı: Çekişmeli boşanma davasının reddi sonrası, eşler anlaşmalı boşanma davası açabilir. Bu süreçte 3 yıl beklemeye gerek yoktur.
  • Yeni dava açma hakkı: Red kararı verilen bir boşanma davası tekrar açılabilir. Örnek olarak ilk davada iddia edilen sebeplerin dışında yeni nedenler yaşanmışsa, 3 yıl beklemeden dava açılabilir.
  • Yeni deliller sunarak tekrar dava açma hakkı: Tarafların yeni boşanma delili elde etmeleri durumunda farklı bir dava açma hakkı bulunmaktadır. Ancak ilk davanın reddinden sonra 3 yıl süre geçmelidir.
  • Karara itiraz hakkı: Davanın reddi sonrası taraflar temyiz edebilir ve üst mahkemeye başvurabilir.

Hangi hallerde boşanma olmaz, reddedilen boşanma davalarında haklar neler ve boşanma davaları hakkındaki detaylar bu şekildedir. Boşanma ile ilgili diğer yazıları okuyabilir ya da detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir