Ana Sayfa » Makaleler » Ticaret Hukuku » Çek Nedir?

Çek Nedir?

Türkiye’de ticarete başlamadan önce ürün alım satımında veya hizmete dayalı para borcunuzu daha hızlı tahsil etmeniz için bilmeniz gereken birkaç kıymetli evrak türü vardır. Bunlardan bir de “çek”dir. Bu kıymetli evraklar sözleşmelere göre hukuki yoldan çok daha hızlı tahsil edilebilmektedir. Peki çek nedir?

Neden Kıymetli Evrak Kullanmalıyım?

Kıymetli evraklar ticarette bir işin yapılması ya da bir ürünün satılması sonrasında paranızı garanti altına almanın en kolay ve etkili yoludur. Çünkü bu kıymetli evraklar sözleşmelere nazaran çok daha etkili ve hızlı tahsil yeteneğine sahiptir. Kıymetli evrak düzenlenmesi akabinde söz konusu borcun neyden kaynaklandığını ispat etmenize gerek kalmadan (istisnalar hariç) hızlıca tahsil ederek paranızı alabilirsiniz. Sözleşmelerde ise karşı tarafın borcu kabul etmemesi halinde yıllar süren alacak davaların neden olmaktadır. Bundan dolayı eğer karşı taraf size nakit para veremiyorsa mutlaka çek düzenlemesini istemelisiniz.

Çek Nedir?

Çek en basit tabiriyle bir ödeme emridir. Çeki düzenleyen taraf (borçlu) çeki bankaya hitaben düzenler. Yani çeki yazan kişi, çekte belirtilen tarih geldiğinde, çekin muhatabına ödeme yapılmasını bankaya emreder. Ödeme yapılmaması halinde ise çeki düzenleyen kişinin ticari siciline işleyeceğinden kişinin ticari sicili bozulacaktır. Bu sebeple çeki düzenleyen tacir ticari sicilinin bozulmaması için çeki ödemek zorunda kalacaktır. Dolayısıyla “çek” kıymetli evraklar arasında en güvenilir ödeme aracıdır.

Nasıl Çek Alırım?

Bir çek defterine sahip olmak için öncelikle bir bankada hesap açtırmalısınız. Bunun akabinde banka ticari sicilinizin düzgün olması halinde size çek defteri verecektir. Çek defteri alabilmek için Türkiye Cumhuriyeti’nde kurulu bir şirketiniz olması gerekmektedir.

Çek Nasıl Tahsil Edilir?

Borçlu kişi veya şirket size bir çek yazarak verdiğinde çek üzerinde düzenleme tarihi bulunmaktadır. Bu düzenleme tarihinden itibaren 10 gün içerisinde bankaya götürerek paranızı tahsil edebilirsiniz. Çekin karşılıksız çıkması halinde ise (borçlunun banka hesabında para olmaması hali) derhal bir avukata danışarak hukuki süreç başlatabilirsiniz.

Çekin Güvenilir Olup Olmadığını Nasıl Anlarım? (Findeks Raporu)

Borçlu size nakit para yerine bir çek teklif ediyorsa öncelikli olarak çek defterini isteyerek çek üzerinde bulunan QR kodu taramalısınız. QR kodu taradığınızda sizi https://www.findeks.com adresine yönlendirecektir. Findeks çek düzenleyecek kişinin ticari sicilini, çeklerini ödeyip ödemediğini gösteren bir kurumdur.

Sonuç:

            Türkiye’de ticaret yaparken çek sık sık kullanılmaktadır. Karşı taraf ile bir sözleşme imzalandığında, karşı tarafın ödeme yapacağı tarihler için bir çek düzenleterek alacağınızı daha fazla garanti altına alabilirsiniz. Ancak özellikle çek alırken karşı tarafın ticari sicilini incelemeniz gerekmektedir. Daha detaylı bilgilendirme için tarafımızdan randevu alarak toplantı talep edebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Summary
Çek Nedir?
Article Name
Çek Nedir?
Description
Türkiye’de ticarete başlamadan önce ürün alım satımında veya hizmete dayalı para borcunuzu daha hızlı tahsil etmeniz için bilmeniz gereken birkaç kıymetli evrak türü vardır. Bunlardan bir de “çek”dir. Bu kıymetli evraklar sözleşmelere göre hukuki yoldan çok daha hızlı tahsil edilebilmektedir. Peki çek nedir?
Author

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir