Ortak velayet ve şartları, ebeveynler için boşanma sürecindeki en önemli konudur. Velayet, kanunlarda “18 yaşından küçük veya on sekiz yaşından büyük olup; hâkim kararı ile hakkında kısıtlama kararı olan kişilerin; eğitimleri başta olmak üzere, gelişimleri ve diğer ihtiyaçların karşılanması adına anne ve babaya temsil için verilmiş yetkidir.” Şeklinde açıklanmaktadır. Ortak velayet ise; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 336. Maddesi’ne göre; “Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba çocuğun velayetini birlikte kullanırlar.” Şeklindedir. Ortak velayet, evlilik birliği kapsamında anne ve baba tarafından aynı anda kullanılan bir velayettir. Devam eden bir boşanma davasında çocuğun geçici velayetinin kime verileceği hususu hakkında daha fazla bilgi almak için “Boşanma Davası Sırasında Geçici Velayet” konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Ortak Velayet Nedir?
Boşanmada ortak velayet için yasalda herhangi bir şekilde yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bu doğrultuda mahkeme sonucunda velayetin ortak bir şekilde devam ettiği ile ilgili kararlar verilmektedir. Ortak velayet konusu “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmelerine” dayandırılmaktadır. Bu doğrultuda “Eşler, evlilik bakımından, evlilik süresince veya evliliğin bitmesi halinde; kendi aralarındaki ve çocuklarıyla olan ilişkilerinde özel hukuk niteliği taşıyan hak ve sorumluluklar açısından eşittir. Devletlerin çocuklar yararına gereken tedbirleri almalarına engel değildir.”
Evliliğin sona ermesi durumunda anne ve babanın çocukları ile eşit bir şekilde ilgilenmesi ortak velayettir. Ayrıca çocuklar ile ilgili tüm haklarda eşittir. Anayasamızın 90. Maddesi ile; “Usulüne göre yürürlüğe girmiş uluslar arası sözleşmeler ve antlaşmalar kanun hükmündedir”.
Ortak Velayet ve Şartları Nelerdir?
Ortak velayet ve şartları ile ilgili kabul gören kurallar bulunmamaktadır. Bu doğrultuda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ortak velayet şartları kabul edilmektedir. Buna göre şartlar şu şekildedir:
- Çocuğun menfaatinin ortak velayet için uygun olması
- Eşlerin arasında ortak velayet nedeni ile herhangi bir uyuşmazlığın çıkmaması
- Çocukların ortak velayeti kabul etmesi
- Hakimin çiftlerin ortak velayet için uygun olduğu kanaatinde bulunması
Ortak Velayet Neleri Kapsar?
Ortak velayet söz konusu olursa çocuk üzerindeki tüm hak ve kararlar eşittir. Bu velayet ile çocuğun bakımı, mesleki ve genel eğitimi, dini eğitimi, ihtiyaçları tamamen ortak olmaktadır. Boşanma davalarında velayet hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Boşanma Çocuğun Velayeti Kime Verilir?” konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Ortak Velayette Nafaka Öder Miyim?
Boşanma davası sonucunda ortak velayet kararının alınması nafakayı ortadan kaldırmamaktadır. Velayette amaç çocuğun ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. Ancak eşe verilen nafaka için herhangi bir şekilde düzenleme bulunmamaktadır.
Velayet Davası Ücreti
Çocukların velayeti, boşanma davası ile birlikte sonuçlanmaktadır. Ancak ebeveynler boşanma davasının sonunda çıkan karardan memnun olmayabilmektedir. Bu doğrultuda velayeti almak isteyen taraf diğer tarafa karşı bir velayet davası açabilmektedir. Bu dava, boşanma davasının sonunda çıkan kararın değiştirilmesi için açılmaktadır. Boşanma davasında sunulan delil ve iddialardan farklı bir iddia ve delilin ortaya çıkması sonucunda velayet değişiklik gösterebilmektedir. Ancak velayet davası açılırsa ücret söz konusu olmaktadır. Bu ücretler genel olarak tebligat masrafı, gider miktarı ve bilir kişi ücreti gibi hususlar doğrultusunda belirlenmektedir. Aile mahkemesinde açılan bu davanın bilir kişi ve tanık istenmesi durumunda artış gösterecektir. Dava açma ücreti, tebligat ve delil ücretleri farklılık göstermektedir.