Uzaklaştırmayı İhlal Nedeniyle Zorlama Hapsine Karşı İtiraz

6284 sayılı kanun (Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun) kapsamında zorlama hapsi, uzaklaştırma tedbir kararının ihlal edilmesi halinde uygulanır. Bu süreçte uzaklaştırmayı ihlal nedeniyle zorlama hapsine karşı itiraz oluşturulabilir. Normalde suç teşkil eden bir ceza olmayan bu yaptırım, disiplin tedbiri olarak tanımlanır. Asıl amacı da şiddeti önlemektir. Uzaklaştırma kararı, mağdur kişinin korunması için şiddet uyguladığı iddia edilen bireyin belirli alanlarda bulunmasının yasaklanmasını içerir.

Ayrıca bireyin mağdur kişiye yaklaşmasını yasaklar. Verilen bu karara aykırı hareket edildiği durumlarda zorlama hapsi devreye girecektir. Uzaklaştırma ya da koruma tedbirini ihlal eden birey hakkında 10 güne kadar zorlama hapsi uygulanabileceği gibi ihlalin tekrar etmesi halinde 15 günden 30 güne kadar bu ceza uzatılabilir. Toplam süre ise 30 günü geçemez. Uzaklaştırma kararları genel itibari ile boşanma davası öncesi gündeme gelmektedir.

Zorlama Hapsi Nasıl Uygulanır?

Zorlama hapsi için uzaklaştırma kararının ihlali, şiddet ve inceleme süreci ve mahkeme kararı esastır. Şiddet uyguladığı belirlenen kişi, mahkeme kararına uymadığında yetkili makamlara mağdur kişi tarafından ihlal durumu bildirilir. Jandarma ya da polis tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucunda ihlal söz konusuysa bu durum Aile Mahkemesine aktarılır. İhlal değerlendirildikten sonra ise hâkim tarafından zorlama hapsine karar verilir.

İhlal durumunda mağdurun şikâyeti zorunludur. Ayrıca mahkeme mevcut dosya üzerinden duruşma yapmadan karar verebilir. Buradaki amaç kişinin mahkemenin kararlarına uygun davranmasını sağlamaktır. Ayrıca kişinin özgürlüğünü sınırlandıran zorlama hapsi herhangi bir suç kaydı oluşturmaz. Sadece disiplin yaptırımı olarak ele alınır.

Zorlama Hapsinin Verildiği Durumlar Neler?

Zorlama hapsi aşağıdaki durumlarda uygulanabilir;

  • Mahkeme tarafından belirlenen tedbirlerin ihlali
  • Mağdurun iş yerine, evine ya da belirlenen alanlara girilmesi durumunda
  • Mağdura yaklaşılması halinde
  • Mağdurla e-posta, telefon veya mesaj yoluyla iletişim kurulması halinde.

Bazı hallerde uzaklaştırmayı ihlal nedeniyle zorlama hapsine karşı itiraz edilebilir.

Zorlama Hapsine İtiraz Hakkı

Zorlama hapsine itiraz hakkının doğması için;

  • Zorlama hapsi süresinin kanuna aykırı olması
  • Mahkeme kararının hatalı ya da eksik değerlendirilmesi
  • Usul hataları
  • İhlalin söz konusu olmadığına dair somut delillerin olması
  • İhlal iddiasının hukuka aykırı veya asılsız olması gerekir.

Zorlama Hapsine İtiraz Süreci

Uzaklaştırmayı ihlal nedeniyle zorlama hapsine karşı itiraz süreci kararın verilmesinin ardından ilk 7 günü kapsar. Yani kararın tebliğ edildiği tarih itibariyle 7 gün içinde itiraz edilmelidir. İtirazlar Sulh Ceza Hâkimliğine yapılır. Dilekçe ise kararı veren mahkemeye sunulur. Bu süreçte itiraz dilekçesinin eksiksiz doldurulması gerekir. Avukat aracılığıyla yapılması gereken itirazın nedeni açıkça belirtilmelidir. Başlıca itiraz nedenleri;

  • Kararın haksız olduğuna inanılması
  • Hukuki bir hata yapıldığına inanılması
  • Yeni delillerin ortaya çıkması şeklinde sıralanabilir.

Uzaklaştırma kararını ihlal ettiğiniz düşünmüyorsanız avukat aracılığıyla itiraz edebilirsiniz. Ek olarak kararın verildiği tarihi itibariyle yeni delillerin ortaya çıkması, kararın tekrar ele alınmasına neden olabilir.

Uzaklaştırmayı ihlal nedeniyle zorlama hapsine karşı itiraz dilekçesinde;

  • Kişisel bilgiler
  • Kanıt ve detaylarla desteklenen itiraz nedenleri
  • Talep edilen sonuç
  • Zorlama hapsi kararı tarih ve numarası
  • Uzaklaştırma kararı tarihi ve numarası gibi bilgiler yer almalıdır.

İtiraz sürecinde kamera kayıtları, tanık beyanları, telefon görüşmeleri, mesajlar ve ihlal olmadığını kanıtlayan belgeler kullanılabilir.

İtiraz sürecinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu süreçte hukuki yardım almanız gerekebilir. Bireysel olarak oluşturulan dilekçelerde eksik noktalar olabileceği için mutlaka deneyimli bir avukattan destek talep edilmelidir. Hukuki bilgi ve deneyimin çok önemli olduğu zorlama hapsi ve benzeri konular için danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir