İhtiyaç nedeniyle tahliye davası, kiralanan taşınmazın kiraya veren ya da yakınları için bir ihtiyaç doğması durumunda tahliye imkânı sağlayan bir uygulama olarak kabul edilmektedir. Tahliye için ortaya çıkan ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olmalıdır. Bu durumlar halinde açılabilen bu dava için kira sözleşmesi ile alakalı da sürelerin dikkate alınması gerekmektedir. Belli süreli sözleşmelerde kira sözleşmesi sonunda belirsiz süreli sözleşmelerde ise fesih bildirimi süresinde dava açılması gerekliliği bulunmaktadır. Bu kapsamda gerçek bir ihtiyacın ortaya çıktığı durumlar kanıtlanmalıdır. Böylelikle mülk sahipleri kanuni haklarından faydalanarak kiracının taşınmazı boşaltmasını sağlayabilmektedir.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davası Nasıl Açılmaktadıır?
Samimi ve gerekçesi makul bir koşula dayanan ihtiyaçların ortaya çıkması durumlarında dava açılabilmektedir. Ancak dava süreçlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bunun için şartların da dikkatli bir şekilde ele alınması gerekliliği vardır. Aksi durumlarda ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açılması konusunda başarılı sonuçlara ulaşılması pek de mümkün olmayacaktır. O halde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası ile alakalı sürecin nasıl gerçekleştiğini değerlendirmenin şimdi tam zamanı!
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Şartları Nelerdir?
Taşınmaz sahibi tarafından kiracının taşınmazı boşaltması ile alakalı taleplerin mutlaka geçerli bir nedene dayanması gerekmektedir. Gayrimenkul Hukuku kapsamında en çok tercih edilen uygulamalardan biri olan ihtiyaçtan kaynaklı tahliye davası kapsamında da belli başlı şartların yerine getirilmiş olması en önemli konular arasında kabul görmektedir. İşte dava açma konusunda dikkat edilmesi gereken şartlar!
Taşınmazın boşaltılması konusunda davanın ilk ve en önemli şartı; kiracıdan sonra taşınmazı kullanacak olan kişinin mülk sahibi ya da yakınları olmalıdır. Bu kapsamda kiraya verenin kendisi taşınmazı kullanabilir Ayrıca eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanuni olarak bakmakla yükümlü olduğu kimselerdir. Bu kimseler dışındaki yakınlar için kiraya verenin tahliye davası açması mümkün değildir.
İhtiyaç nedeniyle tahliye davası açılabilmesi için önemli koşullardan bir tanesi; ihtiyacın gerçekten de samimi olduğu gerçeğidir. Zira kiraya verenin kiracıyı çıkarmak adına tercih edeceği bu uygulama yargı tarafından kabul görmeyecektir. Bu nedenle de ihtiyaç nedeniyle tahliye davaları açmak isteyenlerin mutlaka gereksinimleri kanıtlamaları gerekir. Aksi takdirde açılan davanın karşılık bulmaması ve tahliye sürecinin gerçekleşmemesi söz konusu olacaktır.
İhtiyaçtan kaynaklı tahliye davası açılması isteniyorsa sözleşme sürelerinin de dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamakta fayda var. Belirli süreli sözleşmeler konusunda sözleşme süresinin bitmesi beklenmelidir. Belirsiz süreli sözleşmelerde ise ihtiyaç nedeniyle tahliye davası için fesih sürelerinin dikkate alınması gerekliliği vardır. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek için “Kiracı Tahliye Davası Nasıl Açılır?” konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
İhtiyaç Nedeniyle Tahliye Davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme
İhtiyaçtan kaynaklı tahliye davası açılabilmesi açısından görevli ve yetkili mahkemenin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda başvuruların Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yetkili mahkemeye bakıldığında ise taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi yetkili olarak kabul edilmektedir.
Siz de bir Gayrimenkul Avukatı desteği alabilirsiniz. Böylece ihtiyaç nedeniyle tahliye davası konusunda hizmetlerden faydalanabilirsiniz. O halde size en uygun seçeneklerden yararlanın. Üstelik beklentilerinize en iyi şekilde cevap verme ayrıcalıklarını elde edin. Size özel seçenekler ve çok daha fazlası için harekete geçmenin tam zamanı!