Nafaka Artırım Davası Nedir?

Nafaka artırım davası, var olan nafaka tutarının artırılması için  açtığı davadır. Nafaka, aile birliğinin bozulması ile birlikte eşlerden birinin diğerine ödemekle yükümlü olduğu nafakadır. Eşlerden birinin yoksulluğa düşme durumu nedeni ile ödenmesine hükmedilen bu nafakanın nasıl ve hangi hallerde talep edileceğini bütün detayları ile inceleyeceğiz.

Nafaka Hangi Hallerde Talep Edilmekte? 

Nafaka talep etmek istiyorsanız bunun keyfi değil belirli şartlara bağlı olarak istenebileceğini bilmelisiniz. Buradaki en temel şart eşlerden birinin boşanma nedeni ile yoksulluğa düşme durumudur. Eşin yoksul olarak kabul edilebilmesinde ise Yargıtay kararlarına göre barınma, giyinme, beslenme ve sağlık gibi en temel ihtiyaçların dahi karşılanamıyor olması durumu dikkate alınır. Yoksulluğun asgari ücret, yetim maaşı, yaşlılık maaşı ve dul maaşı gibi gelirlere rağmen ortadan kalkmayacağı durumlar da mevcuttur. 

Boşanma durumunda eşlerin başvurusu ile bu nafakaya hâkimin re’sen karar veremeyeceği kabul edilmektedir. Boşanma davası sırasında veya boşanmanın kesinleşmesini takiben 1 yıl içerisinde istenen bu nafaka, alacaklının yerleşim yerindeki aile mahkemesine başvuru yapılarak talep edilmektedir. Vazgeçilmesi mümkün olmayan şahsi haklardan olan nafakayı siz de talep ederek ekonomik özgürlüğünüzü elde edebilirsiniz. 

Boşanmada Kusurun Nafakaya Etkisi Nedir?

Boşanma bir tarafın kusurundan kaynaklanabileceği gibi iki tarafın kusurundan da kaynaklanan bir haldir. Bu anlamda ele alındığında hâkim tedbir noktasında nafakaya karar verirken kusura dikkat edebilmektedir. Kusur derecesine göre karar veren hâkimin hakkaniyet esasına göre karar vereceğini ifade etmek gerekir.  Daha fazla bilgi için “Boşanma Davasında Nafaka” konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

Hangi Durumlarda Nafaka Artırım Davası Açılabilmektedir?

Nafaka miktarı taraflardan gelen talep üzerine hâkimin kararı ile belirlenmektedir. Bu anlamda yoksulluğa düşecek eşin ne kadar alacağı ile alakalı örnek olay üzerinde değerlendirmeler yapılması gerekir. Hâkim tarafından belirlenen tutarın ileriki süreçte arttırılması da mümkündür. Nafakayı ödeyecek olan eşin gelirinde çok ciddi bir artış olmamışsa artış oranı maksimum ÜFE miktarınca olur. 

Nafaka almaya hak kazanılması için evlilik akdinin imzalanmış olması yeterlidir. Eşler arasındaki evliliğin 1 gün ya da 1 saat sürmüş olmasının nafaka üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır. Evliliğin varlığı nafaka almak adına yeterli bir durumdur.

Nafaka Artırım Davası Hangi Sıklıkla Açılmaktadır?

Nafaka artırım davasının hangi sıklıkla açılacağı bireylerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Bu dava, hükmün verilmesinden sonra ki 1 yıl içerisinde açılamamaktadır. Bu noktada takip eden davalar için 1’er yıllık süre olduğu zannedilmektedir. Ancak böyle bir hukuki şart yoktur. Sık sık açılan nafaka artırım davalarının kabul edilme oranı da azalacaktır. Bu davanın belirli şartlar hususunda açılması gerekmektedir. 

Nafaka Artırım İçin Ne Yapılmalıdır?

Nafakanın artırılması için bireylerin yukarıda belirlenen koşullar altında dava açmaları gerekmektedir. Bu sayede nafakanın yeniden hesaplanarak artırılması mümkündür. Bu davalar ile de boşanma avukatları ilgilenmektedir. Bu noktada alanında uzman ve profesyonel boşanma avukatları ile bu süreci en iyi şekilde atlatabilirsiniz. 

Boşanma Davası Ücreti

Anlaşmalı boşanma ücreti anlaşmalı bir şekilde boşanmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konudur. Boşanma davası fiyatları ile ilgili net bir şekilde bilgi vermek mümkün değildir. Bu nedenle konu ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir