Boşanmada velayet ve velayet davaları, boşanacak çiftlerin en çok önem verdiği konudur. Velayet davası, çocukların kimde kalacağına karar verilen davadır. Bu nedenle çocukların velayetinin kimde olacağı ebeveynlerin hayatını doğrudan etkilemektedir. Türk Medeni Kanunu’na gör belirlenmiş olan velayet kararı ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik.
Evliliklerini sonlandırmak isteyen eşler arasında ki en büyük anlaşmazlık boşanma davasından sonra çocukların kimde kalacağı konusudur. Birçok durumda ebeveynler çocuklarının velayetinin kendisinde olmasını ister. Bu süreç çocuklar için ise son derece zor bir süreçtir. Bu nedenle mahkemenin en doğru kararı vermesi hayatidir. Velayet davası ile ilgili tüm detayları sizler için derledik. Şimdi gelin, hep birlikte inceleyelim.
Boşanmada Velayet ve Velayet Davaları Nasıl Açılır?
Çocukların velayeti, boşanma davası ile birlikte sonuçlanmaktadır. Ancak ebeveynler boşanma davasının sonunda çıkan karardan memnun olmayabilmektedir. Bu doğrultuda velayeti almak isteyen taraf diğer tarafa karşı bir velayet davası açabilmektedir. Bu dava, boşanma davasının sonunda çıkan kararın değiştirilmesi için açılmaktadır. Boşanma davasında sunulan delil ve iddialardan farklı bir iddia ve delilin ortaya çıkması sonucunda velayet değişiklik gösterebilmektedir.
Boşanma davası sırasında ekstra velayet davası açılmasına gerek yoktur. Çünkü boşanma davası sırasında çocukların velayeti ile ilgili karar verilmektedir. Ancak daha sonra verilen kararın değiştirilmesi için velayet davası açılmaktadır.
Velayet davasının açılması için haklı neden ve gerekli koşulların var olması gerekmektedir. Bu noktada dava açmak isteyen kişi dilekçe ile talebini mahkemeye bildirmektedir. Velayet davası dilekçesi olarak adlandırılan bu dilekçede dava açmak isteme nedeninin net bir şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Velayet davaları, boşanma davasının gerçekleşmesinden sonra 1 yıl içerisinde açılabilmektedir. Velayetin değişmesini zorunlu hale getiren durumlar ve çocuğun iyiliğine olacak durumlarda velayet davası açılmaktadır. Genellikle bu dava 90 gün içerisinde sonuçlansa da mahkemenin yoğunluğuna göre bu süre değişkenlik gösterebilmektedir.
Velayet Davası Açma Şartları Nelerdir?
Velayet davası açarken en çok merak edilen konulardan bir tanesi de velayet davası açma şartlarıdır. Bu davayı açarken aile hakimlerinin velayet hakkında karar vermesine yardım edecek delillerin sunulması gerekmektedir. Bu noktada velayet davası açma şartları genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Velayet görevinin yerine getirilmemesi
- Velayeti alan ebeveynin çocuğa gerekli sevgi ve ilgi göstermemesi
- Çocuğun velayetini alan tarafın tekrar evlenerek çocuğun ihtiyaçlarını karşılamaması
- Ebeveynin çocuğa iyi bir hayat sunamaması.
Boşanma Davası Sırasında Çocuğun Velayeti Kime Verilir?
Genel olarak Türk aile yapısı gözetildiğinde boşanma davası sırasında geçici velayetin anne üzerine bırakılacağı varsayılmaktadır. Ancak günümüz çağında modern aile yapısı da gözetildiğinde boşanma davalarında velayet konusu daha komplike hale gelmiştir. Şayet günümüzde annelerin evde kalıp çocuk bakma gibi bir durumu genellikle olmayıp, onlar da çalışma hayatına katılmışlardır. Daha fazla bilgi almak için “Boşanma Davası Sırasında Çocuğun Velayeti Kime Verilir?” konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Çocuğun Ortak Velayeti
Ortak velayet ve şartları ile ilgili kabul gören kurallar bulunmamaktadır. Bu doğrultuda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ortak velayet şartları kabul edilmektedir. Ayrıca müşterek çocuğun velayetinin ortak kullanılabilmesi için tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları gerekmektedir. Ortak velayet konusunda daha fazla bilgi almak için “Ortak Velayet ve Şartları” konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
Velayet Davası Ücreti
Velayet davası ücreti, bu davayı açacak olan kişilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. En az boşanma davası ücretleri kadar merak konusu olan velayet davası ücreti, çeşitli etkenlere bağlı olan değişkenlik gösterebilmektedir. Bu ücretler genel olarak tebligat masrafı, gider miktarı ve bilir kişi ücreti gibi hususlar doğrultusunda belirlenmektedir. Aile mahkemesinde açılan bu davanın bilir kişi ve tanık istenmesi durumunda artış gösterecektir. Dava açma ücreti, tebligat ve delil ücretleri farklılık göstermektedir.
Boşanma davası sürecinde en önemli hususlardan biri olan velayet konusu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.