Boşanma davası açma sürecinde eşler arasındaki anlaşmazlık zaman zaman bir eşi maddi anlamda zor durumda bırakabilmektedir. Bu durumda eşlerden zorda kalacak olan taraf boşanma gerçekleşmeden nafaka alma talebinde bulunmaktadır. Siz de aile birliğini sonlandırma amacındaysanız ve maddi anlamda zorda kalacaksanız boşanma davası ile ‘Tedbir Nafakası’ talebinizi bildirmelisiniz. Peki, Tedbir Nafakası ile alakalı süreçler nelerdir? İşte boşanma davası sürecinde bütün detaylar!
Tedbir Nafakası Nedir?
Tedbir Nafakası, eşler arasındaki evlilik akdinin sonlandırılması düşüncesiyle bir dava sürecinin başlaması gerekli olan nafakayı ifade eder. Bu nafaka, hâkim tarafından hükmedilen ve taraflardan birinin maddi olarak yaşayacağı kayıpları tazmin etme amacı güden bir nafaka çeşididir. Tedbir Nafakası ile ilgili nihai karar hâkimindir. Süre mahkemenin sonlanmasına kadar olabileceği gibi belli bir süre olarak da belirlenebilmektedir. Burada hâkim hakkaniyete göre karar vermek durumundadır.
Boşanmadan Nafaka Nasıl Alınır?
Tedbir Nafakası, eşler arasındaki birlikteliği sonlandırmak amacıyla açılan boşanma davası durumlarında tercih edilmektedir. Ancak bu dava için boşanan taraftan talep gelse de gelmese de hâkimin Tedbir Nafakası konusunda hüküm vermesi söz konusu olacaktır. Hâkim tarafından tedbir nafakası verilmesine hükmedilmesi söz konusu olacağında herhangi bir kusur aranmamaktadır.
Tedbir Nafakası, hâkimin nafaka verilmesine dair kararı ile başlar. Bu karar için mahkemenin beklenmesine gerek yoktur. Ara karar veren hâkim bu çerçevede oluşacak zararların önlenmesi maksadıyla tedbir alınmasını sağlayabilmektedir. Benzer şekilde kararın kesinleşmesinin beklenmesi ya da süresi de bulunmamaktadır. Karar verildiği tarihten itibaren Tedbir Nafakası ilgili tarafça ödenmek durumundadır.
Tedbir Nafakasının Şartları Nelerdir?
Tedbir Nafakası almak isteyenlerin bu nafaka türü ile alakalı olarak bütün detayları bilmek istemeleri oldukça doğaldır. Zira nafaka şartlarının yerine getirilmesi çerçevesinde nafaka almaya başlamak söz konusu olacaktır. Boşanma aşamasına gelmiş ama henüz boşanmamış ya da herhangi bir dava açmamış eşler de tedbir nafakası talep etme hakkında sahiptir. Bu çerçevede eşin haklı bir nedene dayanarak nafaka talep ettiğini kanıtlaması gerekmektedir. Tedbir nafakası talep etme konusunda hak sahibi olanlar boşanma arifesindeki eşlerdir. Burada talep sahibinin kadın ya da erkek olması ile alakalı herhangi bir farklılık ortaya çıkmayacaktır.
Tedbir Nafakası ile İlgili Dava Nerede Açılmaktadır?
Aile birliğini sonlandırmak isteyen eşlerden birinin nafaka talebini öne sürmesi için dava açması gereken yer bellidir. Bu durumda eşlerin son 6 ayda birlikte ikamet ettikleri yere bağlı Aile Mahkemesi’dir. Aile Mahkemesi’nin bulunmadığı yerler olması doğaldır. Eşlerin böylesi durumlarda Asliye Hukuk Mahkemesi aracılığıyla fava süreçlerini ya da nafaka taleplerini bildirmeleri gerekmektedir. Dava açılmadan önce de bazı hallerde hâkimin tedbir nafakasıyla alakalı karar vermesi mümkündür. Böylelikle eşlerin karşılaştıkları zararları olabildiğince azaltmaları söz konusu olacaktır.
Tedbir Nafakasının Miktarı Nasıl Belirlenmektedir?
Nafaka konusunda hâkim hakkaniyetli bir şekilde karar alma amacındadır. Bu nedenle de boşanmadan nafaka almak için başvuru yapan eş için hâkimin vereceği karar yaşam standartlarına, çocuk sayısına ve çocuğun giderlerine bakılarak belirlenmektedir. Bu nedenle de tedbir nafakası talep eden kimseler için amaç yaşamı sağlıklı ve insan onuruna yaraşır bir şekilde sürdürmek olduğundan hâkim bu durumu dikkate alacaktır.
Tedbir Nafakaları, boşanma sürecinin gerçekleşmesi sonrasında ortadan kalkar. Buna göre hâkimin uygun göreceği diğer nafaka çeşitleri söz konusu olacaktır.