Gerek Türkiye’de gerekse pek çok ülkede sosyal medyaya ait olan mesajlar delil olarak kabul edilebilir. Ancak doğruluğu ve güvenirliği ispatlandıktan sonra bu süreçte delil şeklinde sunulabilir. Haliyle Instagram mesajları delil olarak kullanılabilir mi araştırması yapanlar bu sürecin birtakım yasal düzenlemeler ve koşullara bağlı olduğunu bilmelidir. Mesajların delil niteliği taşıması, güvenirliği, delil etme yöntemi, mesaj içeriğinin orijinalliği, doğruluğu, delilin doğru sunumu ve bilirkişi incelemesi gibi süreçler bu kapsamda önemlidir.
Sosyal Medya Mesajları Delil Olur mu?
Bilgilendirme amaçlı kullanılan sosyal medya platformları arasında olan Instagram üzerinden yapılan paylaşımlar ve gönderilen mesajların ne şekilde delil olacağı merak konusudur. Mahkemelerde Instagram üzerinden gerçekleştirilen yazışmalar aslında taraflar arasındaki iddiaları kanıtlamak amacıyla ileri sürülmektedir. Bu kapsamda Instagram mesajları delil olarak kullanılabilir mi akla gelir.
Delilin hukuka uygun olarak elde edilmesi şarttır. Hukuka uygun elde edilmeyen delillerin mahkemeye sürülmesi söz konusu değildir. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 189. maddesine baktığımızda hukuka aykırı olarak elde edilen delillerin mahkeme tarafından olayın ispatında dikkat alınamayacağı ibaresi yer alır. Örneğin bireyi tuzağa düşürerek delil elde etmeye çalışmak, yönlendirici hareketlerde bulunmak, özel hayatın ihlali veya tuzağa düşürülmesi gibi durumlarla elde edilen deliller geçersiz sayılır. Bu durumda instagram mesajları delil olarak kullanılamaz.
Instagram Mesajlarının Yasal Yollarla Elde Edilmesi ve Orijinalliği
Instagram mesajları delil olarak kullanılabilir mi sorusunun en önemli yanıtı yasal yollarla elde edilmesidir. Yani hesap sahibinin açık bir suç delili bulunması ya da rızasıyla bu mesajlara ulaşılmalıdır. Taraflardan birinin isteğiyle mesajlar alındıysa mahkemeye bu durum kanıtlanmalıdır. İzinsiz bir şekilde Instagram ya da diğer sosyal medya hesaplarına giriş yapılması hukuka aykırı delildir ve mahkeme tarafından geçersiz kabul edilebilir.
Yasal yollarla elde edilmesi gereken mesajların yanı sıra orijinal olması gerekir. Bu süreçte ekran görüntüleri delil olarak kabul edilebilir. Fakat bu görüntülerin üzerinden oynamanın yapılması ya da farklı görüntüler eklenmesi, hukuka aykırı delil sayılabilir. Mesajların değiştirilip değiştirilmediği rahatlıkla kanıtlanabilirken teknik doğrulamalar için mahkeme tarafından bilirkişi raporu istenebilir.
Mesajlardaki Zaman Damgası, İçerik ve Belge Haline Getirilmesi
Mahkemenin seyrini Instagram mesajlarının saat ve tarih bilgileri, mesaj ifadeleri ve diğer detaylar değiştirebilir. Örnek olarak boşanma davalarında mesajların iletilme zamanları ve eşler arasında geçen konuşmaların zamanlanarak gönderilmesi, mahkeme tarafından dikkate alınabilir. Yine resmi raporlama ve teslim süreci önemlidir. Delil olarak sunulacak olan bu mesajların resmi bir rapor haline getirilmesi şarttır. Avukat tarafından sunulacaksa yasal bir bağlama sahip olup olmadığına dikkat edilmelidir.
Instagram mesajları delil olarak kullanılabilir mi; Mesajların belge haline getirilmesi sürecinde bu mesajların geçerliliğini artırılması gerekir. Çıktı ve ekran görüntülerinin haliyle noter onaylı kopyası sunulabilir. Çünkü noterden tasdik edilmiş belgeler mahkeme tarafından son derece güçlü bir delil olarak kabul görebilir. Dijital delil ya da avukat analizinden geçen bu mesajlar mahkemeye sunulurken mesajların doğruluğu da güvence altına alınacaktır.
Instagram Mesajlarının Hukuki Etkisi
Instagram mesajları delil olarak kullanılabilir mi sorusuna verilecek yanıt, uygun şekilde sunulduğunda evet olacaktır. Bu mesajlar dolandırıcılık, hakaret, tehdit ya da boşanma konularında doğrudan bir delil sayılabilir. Fakat mesajların her iki taraf arasında rıza ile atılması ve mesaj ya da görüntülerin doğruluğunun kanıtlanması gerekir. Mahkeme tarafından delil olarak kabul edilebilecek içerikler ise genelde hakaret, şantaj ve tehdit içerikli Instagram mesajlarıdır.
Mahkemenin Instagram mesajlarının delil olarak kabul edilip edilmeyeceğine dair kararı yine mahkemenin genel değerlendirmesine bağlı olarak değişir. Hukuka uygunluk ya da davayla ilgili olup olmadığına bakarak karar veren mahkeme ayrıca içeriklerin güvenirliğine dikkat edecektir.
Telegram mesajları mahkemede kanıt olarak sunulabilir mi?
Sosyal medya üzerinden yapılan yazışmalarda tıpkı Whatsapp yazışmalarında olduğu gibi ancak hukuka uygun olmak şartı ile elde edildiğinde delil (kanıt) olarak kullanılabilmektedir.
Instagram fake (sahte) hesapların bilgilerini verir mi?
Fake (sahte) hesaplar bulunamaz değildir, Türkiye sınırları içerisinde yapılan kısa bir resmi çalışma ile fake hesapların ip adresleri bulunabilir. Fake hesaptan suç işleyen kişiler kolaylıkla tespit edilebilir.
Telefon kayıtlarında instagram konuşmaları çıkar mı?
Instagram silinen mesajları mahkeme kararı ile beraber instagramdan istenerek elde edilemez. Instagram yazışmaları mahkeme kararıyla cep telefonu üzerinden uzman kişilerin yapacağı bazı çalışmalar ile ya da instagramın üzerinden de elde edilecek veriler çıkabilir.