Boşanma davasında cinsel şiddetin ispatı aslında hukuki bir sürecin ciddiyetine bağlıdır. Haliyle mağdur kişinin iddialarını her zaman somut delillerle kanıtlaması gerekir. Bununla beraber cinsel şiddet onur kırıcı davranış başta olmak üzere hayata kast gibi alt kategorilerde değerlendirilebilir. İspat süreci, mahkeme kararını ve davanın gidişatını doğrudan değiştirebilir.
Cinsel Şiddet Nedeniyle Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Cinsel şiddet nedeniyle boşanma sebeplerine baktığımızda;
- Cinsel ilişkiyi gerçekleştirememe
- Eşlerden birinin cinsel ilişki kuramaması
- Cinsel açıklamalarda bulunmak
- Cinsel sapıklık içeren hareketlerde bulunmak
- Aşırı cinsel ilişki talebinde bulunmak
- Doğal olmayan yollardan cinsel ilişkiye zorlamak veya girmek
- Sadakate aykırı durumlara başvurmak
Cinsel Şiddet Nasıl İspatlanır?
Boşanma davasında cinsel şiddetin ispatı başta tıbbi raporlar olmak üzere psikolojik raporlar, suç duyurusu, polis kayıtları, görüntü ve ses kayıtları ile yazılı kanıtlar ile mümkündür. Ayrıca dijital deliller de kullanılabilir. Bu konudaki detaylar aşağıda sıralanmıştır.
- Dijital Deliller: Bu süreçte elektronik yazışmalar ile telefon kayıtları delil olarak gösterilebilir.
- Suç Duyurusu ve Polis Kayıtları: Yaşanan cinsel şiddet vakası polisle paylaşıldı ise tutanaklar ve şikayet dilekçesi mahkemeye doğrudan sunulabilir. Ayrıca suç duyurusu varsa ve soruşturma aşaması da başladıysa, süreçteki belgeler de mahkemeye sunulabilir.
- Görüntü ve Ses Kayıtları: Cinsel şiddet vakasının yaşandığı zaman kaydedilmesi ya da video ile ses kaydına alınması aslında en güçlü kanıtlardır. Fakat ülkemizde bu tür kayıtların hukuki açıdan geçerli sebepleri sınırlı sayıdadır. Bu sebeple mahkemede görüntü ve ses kayıtlarının delil olarak kullanılması için yasaya uygun olarak alınması önemlidir.
- Yazılı Kanıtlar ve Mesajlar: Boşanma davasında cinsel şiddetin ispatı için mesaj ve yazılı kanıtlar sunulabilir. Bu kapsamda sosyal medya yazışmaları, SMS ve e-mailler delil olabilir. Ek olarak cinsel şiddeti destekleyen yazışmalar her zaman mahkemeye sunulabilir.
- Beyanlar: Tanık beyanları, cinsel şiddetin ispatında kullanılabilir. Bu konuda bir örnek verecek olursak; aynı hanede yaşayan bir birey veya komşular tanık olarak mahkemede bulunabilir.
- Psikolojik Raporlar: Cinsel şiddet nedeniyle travma yaşanması ya da psikolog desteği alınması raporlarla kanıt edilebilir. Söz konusu raporlar cinsel şiddetin zihinsel ve duygusal etkilerinin gösterilmesi açısından çok önemlidir.
- Tıbbi Raporlar: Şikayetçi olan eşin cinsel anlamda şiddete maruz kaldığını gösteren sağlık raporu da delil sayılır. Bu rapor fiziksel şiddet izlerine dair belge, doktor raporu ya da hastane kaydı olabilir. Çok önemli bir ispat olmakla beraber zorlama belirtileri ve darp raporları da hukuki anlamda önemli bir yere sahiptir.
Cinsel Şiddet Delilleri Nasıl Değerlendirilir?
Boşanma davasında cinsel şiddetin ispatı mahkeme tarafından değerlendirilir. Ancak deliller somut ve güvenilir olmalıdır. Genelde fail ile mağdur arasındaki özel bir yaşam alanında meydana gelen bu durumların ispatlanması zor olabilir.
Cinsel şiddetin ispatında önce boşanma davası açılır. Çekişmeli boşanma davası açılan bu tür durumlarda ayrıca boşanmanın nedeni olarak sunulmalıdır. İspat için yukarıda sıraladığımız delillerin toplanması gerekir. Türk Ceza Kanununa göre suç olan cinsel şiddet için fail hakkında ceza davası da açılabilmektedir. Bununla birlikte ceza davası boyunca alınan kararlar, boşanma davasında da değerlendirilebilir. Cinsel şiddetin devam etme tehlikesi varsa mağdur mahkeme heyetinden koruma talep etme hakkına sahiptir.
Anlaşmalı Cinsel Şiddet Nedeniyle Boşanma Olur mu?
Cinsel şiddet nedeniyle boşanmanın anlaşmalı olması halinde eşlerin birbiriyle tüm konularda anlaşması gerekir. Yani anlaşma protokolünde davanın cinsel şiddet sebebiyle olduğunun belirtilmesine gerek yoktur. Ancak şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası açılması gerekmemektedir.