Son 5 yılda tapu davalarının sayısı artmıştır. Özellikle de parayı verdim tapuyu alamadım ne yapmalıyım diyen kişiler bu konuda ciddi araştırmalar yapmaktadır. Ülkemizde çok uzun yıllardır maket üzerinden satış yöntemine başvuruluyor. Bununla beraber sat – yap modelinin de yaygınlaşması sebebiyle müteahhitler verdiği taahhütleri yerine getirmekte zorlanabiliyor. İnşaatların tamamlanması durumunda imar ruhsatına aykırı olabilecek binalarda ise iskan alımı mümkün değildir. Bu yüzde kat mülkiyetine geçiş yapıldığı için aslında birçok olumsuz durum aynı anda yaşanabiliyor. Ev almak isteyenler ancak para verip tapuyu alamayanlar bu süreçte hukuki adımlar atmalıdır. Gayrimenkul hukukunda incelenen tapu davalarıyla ilgili diğer detayları yazımızın devamından takip edebilirsiniz.
Tapuyu Almak için Hangi Dava Açılır?
Parayı verdim tapuyu alamadım ne yapmalıyım şeklinde yapacağınız araştırmalarda bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Müteahhit tarafından ev satışı vaadiyle yapılan işlem sonucunda hiç teslim edilmeyen ya da fiziksel olarak teslim edilerek tapusu verilmeyen gayrimenkuller için önce uzlaşmaya gidilir. Uzlaşmayla çözüme ulaşılamayan durumlarda ise tapu davası açılabilir. Bu aşamada alıcının satış bedelini ödemesi ve bir konutun tapusunu hiçbir şekilde alamamış olması gerekir. Her zaman ciddi bir problem olarak tanımlanan bu durumla beraber müteahhidin tapuyu vermemesi halinde doğrudan yasal süreç başlatılmalıdır. Süreçle ilgili detaylara ise bu konuda profesyonel olan avukatlar yanıt verecektir. Ayrıca uyuşmazlığın sağlanmaması durumunda ilk olarak ihtarname çekilebilir. Bazen ihtarname olmadan direkt tapu davası açılabilir.
Tapu İptal ve Tescil Davası Ne Demek?
Tapu iptal ve tescil davası, herhangi bir taşınmazın tapudaki tescilinin hukuka aykırı olması halinde, tapu devrinin mahkemeden talep etme hakkının olduğu dava türüdür. Bir bireyin ev satış vaadi sözleşmesiyle beraber satın aldığı taşınmazlar bakımından kabul edilebilen bu dava ayrıca arsa payı karşılığı inşaat sözleşmelerinden de doğabilir.
Bu dava türü iki farklı şekilde açılabilir. İlk olarak yolsuz tescil durumunda tapu iptal davasına gidilebilir. Tapuda tescil işleminin yapılmaması durumunda yolsuz tescilin kaldırılması amacıyla açılır. Diğer durum ise davacının tapu devrini talep etmesiyle mümkündür. Yani taraflar arasında sözleşme var ancak parayı verdim tapuyu alamadım ne yapmalıyım şeklinde mağduriyet yaşanmışsa doğrudan mahkeme yoluna gidilebilir.
Arsa Sahibinin Tapuyu Vermemesi Halinde Ne Yapılabilir?
Arsa payı devirlerindeki süreç sözleşmece kararlaştırılmış olmalıdır. İlgili tarihlere göre arsa paylarının yükleniciyle beraber tapuda devri şarttır. Sözleşmenin başında arsa payının bir kısmının ya da tamamının müteahhide tapuda devri aşamasında arsa sahibi tarafından ipotek tesis edilmektedir. İnşaatın ulaştığı aşamaya bağlı olarak ipotek kaldırılır. Bununla beraber ipoteğe gerek kalmadan da tapu devri yapılabilir.
İnşaat sözleşmede yer alan maddeye bağlı olarak devam ediyor ya da talep edilen seviyeye ulaştıysa, tapular müteahhide devredilir. Aksi halde müteahhit sözleşmeyi fesih etme hakkına sahiptir. Ancak iş durdurulursa durdurulan bu süre için herhangi bir tazminat talep edilemez. Bir diğer senaryoda müteahhit inşaatı bitirdikten sonra arsa sahibine ulaşarak tapuların devrini talep edebilir. Bu yönteme çok başvurulmaz çünkü tercih edilmemesinin nedeni, finansal ihtiyaçların karşılanmamasından kaynaklanır.
Tapu devrinin sözleşmede daha önceden kararlaştırılmaması halinde, müteahhit tarafından sözleşmeye uygun olarak inşaat teslim edilir. Daha sonra müteahhide kalacak bağımsız bölümlerin tapuları devredilir. Son olarak sözleşmede anahtar teslimi gibi bir ifade bulunuyor ancak tapu teslimi yapılmıyorsa doğrudan avukat ile görüşülerek yasal süreç başlatılmalıdır.
Parayı verdim tapuyu alamadım ne yapmalıyım gibi soruların detaylı yanıtları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yaşadığınız sorunların hukuki boyutu hakkında bilgi talep edebilir ve mağduriyetlerinizin giderilmesi adına aksiyon alabilirsiniz.
Tapuyu Alamazsanız ne olur?
Türk Medeni Kanunu’na göre taşınmaz devri, yalnızca tapuda yapılan tescil işlemiyle mümkündür. Parayı ödeyip tapuyu alamadıysanız, hukuki yollara başvurarak tescil işlemi talep edebilirsiniz. Resmi şekle uyulması mağduriyetleri önler.
Tapuda Zaman Aşımı Kaç Yıldır?
Kadastro nedeniyle açılan tapu iptal ve tescil davalarında zaman aşımı süresi 10 yıldır. Hile durumunda bu süre 1 yıla iner. Kardeşler arasında tapu iptal davalarında ise zaman aşımı uygulanmaz.
Tapuda Önce Para mı İmza mı?
Tapuda ödeme zamanı, alıcı ve satıcının anlaşmasına göre değişir. Genelde önce tapu devri yapılır, ardından ödeme gerçekleştirilir. Tarafların anlaşması süreci belirler
Devredilen Tapu Geri Alınır mı?
Hileli, yetkisiz veya geçersiz işlemlerle yapılan tapu devri, hukuki yolla iptal edilebilir. Bu durum halk arasında “tapuyu bozdurmak” olarak bilinir.
Tapuda İşlem Süresi Ne Kadardır?
Tapu harçları ödendikten sonra, devir işlemleri genellikle 1-2 gün içinde tamamlanır. Süreç harç ödeme ve belge kontrolüne bağlıdır.
Bağış Yapılan Tapu Geri Alınır mı?
Bağışlama, belirli şartlar gerçekleşirse geri alınabilir. Bağışlanan ölürse, bağışlayan istihkak davasıyla tapuyu mirasçılardan geri alabilir. Taşınmaz bağışlarında dönme koşulu, tapu siciline şerh edilebilir.
Arsa Sahibi Sözleşmeye Uymazsa Ne Olur?
Arsa sahibi sözleşmeye uymazsa, müteahhit sözleşmeyi feshedebilir veya zararını tazmin etmek için dava açabilir. Arsa payına dair uyuşmazlıklar mahkeme yoluyla çözülebilir.
Parayı Verdim Tapuyu Alamadım Ne Yapmalıyım?
Tapu işlemlerinde ödeme yapmanıza rağmen tapuyu alamıyorsanız, hukuki haklarınızı korumak için mahkemeye başvurabilirsiniz. Tapu işlemlerinin resmi prosedürlere uygun olmadığını düşünüyorsanız, noter işlemlerini ve delilleri değerlendiren bir istihkak davası açabilirsiniz. Tapu devri sırasında mağduriyet yaşamamak için anlaşmalarınızı resmi yollarla yapmak önemlidir.