Boşanma sürecinde müşterek çocuk sahibi olan eşlerin en büyük problemi çocukların velayeti konusudur. Yine eşlerin tarafımıza en çok yöneltmiş olduğu soruda velayetle ilgili olarak açılacak olan boşanma davasında mahkeme çocuğu kaç yaşına kadar anneye verir ya da kaç yaşından sonra babaya verir sorusudur. Burada çocuğun yaşı büyük bir etken olsa da unutulmamalıdır velayet konusunda birçok etken mevcuttur. Boşanma davası sırasında geçici velayet hakkında da makalemizi okuyabilirsiniz.
0-2 Yaş Arası Bebeklerin Velayeti Kime Verilir?
Bebekler doğası gereği anneye daha muhtaçtır. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde velayetin anneye verilmesi durumu daha büyük önem arz etmektedir. Şayet gün içinde birçok kez emen bebeğin velayetinin babaya verilmesi de hakkaniyetli olmayacaktır. Yine çocuğun büyüme ve gelişimi açısında da velayetin anneye verilmesi büyük önem arz etmektedir.
Bu nedenle özellikle bebek olarak değerlendirilen 0-2 yaş arası çocukların velayetleri çocuğun üstün yararını zedeleyecek bir durum olmaması halinde mahkeme tarafından anneye verilecektir. Yargıtay’ın güncel uygulamaları da bu şekildedir. Ancak belirtilmelidir ki her 0-2 yaş arasındaki çocuğun velayeti anneye verilecek diye bir uygulama bulunmamaktadır. Özellikle annenin uyuşturucu madde kullanması, haysiyetsiz hayat sürmesi ya da akıl sağlığı problemleri yaşaması durumunda velayet çocuğun üstün yararı gereğince babaya bırakılacaktır.
2-12 Yaş Arası Çocukların Velayeti Kime Verilir?
2-12 Yaş arası çocuklarda Yargıtay uygulamalarınca anneye sevgisine ve bakımına daha muhtaç durumdadırlar. Şayet çocuğun gelişimi ve anneye bağlılığı gibi etkenler velayeti en çok etkileyen etkenlerdir. 2-12 yaş çocuklar kanunen küçük konumunda olup, kararlarını kendi verebilecekleri bir yaş skalasında bulunmamaktadırlar. Bu nedenle her ne kadar mahkeme tarafından atanacak pedagog eşliğince çocuk ile iletişime geçilse de doğrudan çocuğun fikri alınmamakta; sosyal etkenler ve çocuğun üstün yararı gözetilerek karar verilmektedir.
Ancak mahkeme tarafından sadece çocuğun yaşı baz alınarak velayet anneye ya da babaya verilmeyecektir. Burada birden fazla etken göz önüne alınarak rapor tanzim edilecektir. Örneğin 7 yaşında bir çocuğu örnek verecek olursak, annenin uyuşturucu kullanması, haysiyetsiz hayat sürmesi ya da akıl sağlığının yerinde olamaması gibi durumlarda velayet babaya bırakılacaktır. Şayet bu durumlar olmasa dahi velayetin babaya bırakılmasında çocuğun üstün yararının olması halinde de velayet babaya bırakılacaktır.
12-18 Yaş Arası Çocukların Velayeti Kime Verilir?
12-18 yaş arasında çocuklar, yaşları itibari ile kendi kararlarını verebilecek yaş gurubunda bulunmaktadır. Her ne kadar mahkeme tarafından rapor tanzim ettirilecek ise de çocukların velayet konusundaki görüşleri mutlaka sorulmalı ve aksi bir durum olmaması halinde velayet çocuğun talepleri doğrultusunda kurulmalıdır. Şayet yaş itibari ile aile içinde olanları anlayabilecek ve hangi ebeveyninin yanında kalmalarının kendileri için daha iyi olabileceğini idrak edebilecek yaştadırlar.
Ancak her ne yaşta olursa olsun velayet müessesinde çocuğun üstün yararı mahkeme tarafından gözetilmekte ve buna göre hüküm kurulmaktadır. Bu nedenle eşlerden birinin uyuşturucu kullanması, haysiyetsiz hayat sürmesi ya da akıl sağlığının yerinde olamaması gibi durumlarda velayet diğer eş üzerine bırakılacaktır. Şayet çocuğun talebinden ziyade mahkeme tarafından çocuğun üstün yararının gözetilmesi esastır.
Çocuk velayetiyle ilgili bir dava açmış ya da gelecekte böyle bir durumla karşılaşma ihtimaliniz varsa, profesyonel destek almanız önem arz etmektedir. Bu nedenle, size hukuki yardım sağlama ve bu süreçte size rehberlik etme amacıyla buradayız. Çocuk velayeti davaları, hassas ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bu süreçte doğru bilgi ve doğru bir strateji, sonuçların adil ve çocuğunuzun en iyi çıkarlarına uygun olmasını sağlamak için hayati önem taşır. Velayet konusunda yaşadığınız veya yaşayabileceğiniz herhangi bir endişe veya sorun için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Size uygun çözümler sunmak ve bu süreçte size rehberlik etmek için buradayız.