Türkiye’de müteahhitlere yeteri kadar denetim yapılmadığı ve bir teminat istenmemesi nedeni ile inşaatların yarım kalması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bir taşınmazınızın üzerine villa ev yaptıracak yahut kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile apartman yaptıracak iseniz, müteahhit ile aranızda mutlak suretle yazılı sözleşme olmalı ve mümkün olduğunca noterde tanzim ettirilmelidir. Aksi halde olası bir eksik ifa ya da ayıp ifa durumlarında açılacak olan davalarda eksik ya da ayıplı ifayı ispatlama ihtimaliniz olmayacaktır. Müteahhit evi yapmıyor ise ne yapılabileceği hususu aranızda olan sözleşmeye göre değişiklik göstermektedir. Müteahhidin inşaatı tamamlaması ancak eksik ve ayıplı olarak tamamlaması halinde izlenecek yol ise daha farklıdır. Müteahhidin eksik bıraktığı işler için ne yapılaması gerektiğini linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Müteahhitle Olan Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi
Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri kanunen tek taraflı olarak feshedilemeyen sözleşmelerdir. Bu nedenle bir mahkeme kararı olmaksızın müteahhidin tek başına sözleşmeyi feshettiğini, inşaatı tamamlamayacağını söylemesi kanun önünde bir hüküm ifade etmemektedir. Bu nedenle müteahhit ile aranızda bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi var ise mahkemeye başvurarak mevcut inşaatın seviye tespiti, inşaatın bitirilmesi için gereken masraf ve tespit yapıldığı tarihe kadar olan masraf gibi birtakım kalemler raporlanmaktadır.
Bu raporlara istinaden müteahhidin inşaatı yarım bırakmasından kaynaklanan zararınız hesaplanacak ve inşaatın tamamlanması için gereken masraf miktarını müteahhitten talep edebilecekseniz. Örnek vermek gerekir ise müteahhit inşaatı %80 oranında tamamlandığını varsayalım. Mahkemece inşaat alanında tespit yapılacak ve geriye kalan %20’yi tamamlamak için gereken maliyet hesaplanacaktır. İşte bu bedeli tazminat olarak müteahhitten talep edilebilmektedir.
Bir başka yol ise ana dava açılmadan önce sulh hukuk mahkemelerinden delil tespiti talep ederek inşaatın seviyesini tespit ettirmektir. Bu yolda ana davayı açmadan hemen başka bir müteahhide inşaatı tamamlatabilir ve ikinci müteahhide ödemiş olduğunuz inşaatı tamamlattırma bedelini ana dava ile ilk müteahhitten talep edebilirsiniz.
Müteahhitle Olan Eser (İnşaat) Sözleşmesi
Müteahhitle olan eser (inşaat) sözleşmesi genel itibari ile arsanız üzerine villa, ev yaptırmak istediğinizde karşınıza çıkmaktadır. Bu sözleşme tipinde müteahhit ile kat karşılığı olarak değil belirli bir ücret karşılığında anlaşılmaktadır. Bu durumda ise izlenecek yol biraz daha farklıdır şayet Müteahhitle olan eser (inşaat) sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesinden farklı olarak tek taraflı olarak feshedilebilmektedir. Fesih için bir mahkeme kararı olmamasından kaynaklı olarak aranızda tanzim etmiş olduğunuz sözleşmede belirtilen fesih maddelerine uyarak ihtarname ile sözleşmenizi feshedebilir ve müteahhidi inşaat alanından tahliye edebilirsiniz.
Sözleşmeyi haklı olarak feshetmiş olmanız nedeni ile de derhal müteahhide karşı dava açarak ödemiş olduğunuz bedelin tamamlanmayan kısmı için iadesini talep ve dava edebilirsiniz. Ancak müteahhidin yapmış olduğu inşaat bedeli ödemiş olduğunuz bedelden düşecektir. Burada önemli olan husus müteahhidin kâr marjının hesaplanmamasıdır. Yani müteahhide salt masrafları ödeyecek olmanız avantajınıza olacaktır.
Olası uyuşmazlıklarınız için bir gayrimenkul avukatı ile görüşmeniz ve beraber yol izlemeniz karmaşık dava sürecinizi yönetmenizi kolaylaştıracaktır. Talep etmeniz halinde bünyemizde de bulunan gayrimenkul avukatı ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.