Yargıtay Temyiz Uyap Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

UYAP dosya sorgulama hizmetleri son dönemde resmi işlemlerin elektronik ortama aktarılmasının ardından öne çıkan hizmetler arasında yer almaya başladı. e – Devlet ve UYAP sistemlerinin devreye alınmasının ardından birçok konu adliyelere gitmeden de elektronik ortam üzerinden takip edilebilmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından merkez ve taşra teşkilatlarının dijital ortama taşınmasının ardından vatandaşların dava süreçleri ve diğer hukuki işlemlerini sistem üzerinden takip etmeleri kolaylaştırılmıştır.

Temyiz sürecinde olan dava dosyalarının sorgulanması da UYAP sistemi üzerinden yapılabiliyor. Yargıtay’ın resmi sitesi üzerinden dava dosyası sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. İster e – Devlet üzerinden ister UYAP sistemi üzerinden vatandaşların sorgulama işlemlerini yapmaları mümkündür. Yargıtay temyiz UYAP dosya sorgulama işlemleri için UYAP sistemine giriş yapmak yeterlidir.

UYAP Nedir?

UYAP dosya sorgulama işlemleri başta olmak üzere yargı süreçlerine dair birçok konuda sorgulama, başvuru ve süreç takibi yapılmasına izin veren bir elektronik altyapı sunmaktadır. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi veya bilinen kısa adıyla UYAP, Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, merkez ve taşra teşkilatlarının dijital ortama aktarılan bilgi sistemi olarak tanımlanabilmektedir. UYAP Bilişim Sistemi için birçok farklı giriş seçeneği yer almaktadır. UYAP tarafından sunulan hizmetlerden yararlanmak isteyen vatandaşların e – Devlet şifresi ile E – imza ile M – imza ile veya UYAP e – İmza ile giriş yapmaları mümkündür.

UYAP’ta sunulan hizmetler, Türkiye genelinde tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde özel şirketlerin ya da kamu kurumlarının taraf olduğu davaların takip edilmesini içermektedir. Evrak gönderebilme ve doya için ücret ödeyebilmeleri için birçok farklı hizmet sağlanmaktadır.

UYAP üzerinden ayrıca Yargıtay temyiz dosya sorgulama işlemleri gibi yargı süreçlerine dair konularda da takip yapılabilmektedir. Sistem üzerinden hukuk, idari ve icra gibi birçok konuda dava açılabilir, idari para cezalarında sulh ceza hakimliğine itiraz yapılabilir ve dilekçe veya belge gönderme işlemleri de bu kapsamsa sistem üzerinden yapılabilmektedir.

Temyizdeki Dosya Nasıl Öğrenilir?

T.C. ile dava sorgulama işlemleri için e – Devlet veya UYAP sistemi üzerinden vatandaşların kolay işlem gerçekleştirmeleri mümkündür. Yargıtay dosya sorgulama işlemleri için vatandaşların T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifresi ile sisteme kolayca giriş yaparak sorgulama adımlarını takip edilebilir. e – Devlet üzerinden işlem yapacak kişilerin e – Devlet’e erişim sağladıktan sonra Yargıtay Başkanlığı hizmet ekranından ‘’Dava Dosya Sorgulama’’ hizmetini seçerek süreç takibinde bulunması mümkündür. e – Devlet şifresi bulunmayanların PTT’ye giderek e – Devlet şifresi edinmeleri gerekecektir.

İnternet üzerinden vatandaşların Yargıtay’daki dosyalarını takip etmeleri mümkündür. UYAP üzerinden de vatandaşların kolayca e – Devlet ile giriş yaparak dava/takip işlemlerini yapmaları mümkündür. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan dış hizmetlere ortak erişim portalı olarak birçok farkı hukuki işlem sistem üzerinden takip edilebilmektedir. Kimlik bilgileri ile giriş işlemlerinin yapılabilmesi mümkündür.

Temyiz Nereden Takip Edilir?

E – Devlet Yargıtay dosya sorgulama işlemleri ile yargı süreçlerini elektronik ortam üzerinden takip etmeniz mümkündür. Temyiz davaları, bir üst mahkeme olan Yargıtay ilgili dairesinde görülmektedir. Yargıtay temyiz dosya sorgulama işlemleri için e – Devlet aracılığıyla işlem yapılır ve süreç takibi yapılabilir. Yargıtay resmi internet sitesi üzerindeki dosya sorgulama bölümünden işlem yapılabilmektedir.

Türkiye’de Adalet Bakanlığı başta olmak üzere pek çok kamu kurum ve kuruluşlarının hizmetlerinin elektronik ortama aktarılmasının ardından yargı süreçlerinin takibi bu sistemler üzerinden takip edilebilmektedir. Yargıtay temyiz UYAP dosya sorgulama adımlarını takip ederek vatandaşların dava süreçleri hakkında bilgi sahibi olmaları mümkündür.

Temyiz Sonucu Ne Zaman Gelir?

Yargıtay dosya aşamaları farklı süreçlerde tamamlanabilir. Yargıtay’da incelemede olan dosya için süre 473 güne kadar çıkabilir. Ortalamak olarak bu süre 1,5 yıllık bir süreye tekabül etmektedir Türkiye’de mahkemelerin ve Yargıtay’ın yoğunluğu düşünüldüğünde süreç uzun süre devam edebilmektedir.

Süre içinde ilk karar verilen gün hesaba katılmaz ve o günden sonra yapılır. Bu sayede temyiz ve temyiz süreci 15 günlük sürecin son günü, eğer tatil gününe denk gelirse bir sonraki ilk iş günü beklenmektedir.

Yargıtay Tebliğname Sorgulama Nereden Yapılır?

Yargıtay Tebliğname Sorgulama Nereden Yapılır

Yargıtay tebliğname sorgulama işlemleri de yine elektronik ortam üzerinden yapılabilmektedir. Yargıtay Başkanlığı Elektronik Hizmetler sayfasına erişim sağladıktan sonra sorgu tipi (taraf/vekil) seçilerek sorgulama işlemleri tamamlanabilmektedir. İlgili sorgulama ekranına giriş yaptıktan sonra:

  • Tebliğname No
  • Kimlik Türü
  • T.C. Kimlik No
  • Cüzdan Seri-No
  • Güvenlik Kodu

İstenen tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde girilmesinin ardından ‘’sorgula’’ butonu ile tebliğname sorgulama işlemleri de yapılabilmektedir. Türkiye’de hemen hemen tüm yargı süreçlerine yönelik takip işlemleri elektronik ortam üzerinden yapılabiliyor. UYAP, e – Devlet veya Yargıtay Başkanlığı tarafından sunulan elektronik hizmetler kullanılarak bu süreçlerin güvenli şekilde tamamlanması mümkündür.

Yargıtay Kararı e – Devlet’te Görünür Mü?

Yargıtay karar sorgulama işlemleri e – Devlet üzerinden veya UYAP’tan yapılabilmektedir. Elektronik ortam üzerinden dava dosya sorgulama ve Yargıtay dosya sorgulama işlemleri basit birkaç işlem adımı takip edilerek yapılabilmektedir. Yargıtay süreci veya diğer dava süreçlerine dair birçok konuda vatandaşların online hizmetler aracılığıyla birçok işlem gerçekleştirebilmeleri yargı sürecinin güvenli şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

e – Devlet üzerinden sadece Yargıtay Başkanlığı hizmetleri değil, aynı zamanda birçok farklı yargı sürecine dair hizmetin de gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Günümüzde Türkiye’de Adalet Bakanlığı tarafından sağlanan bu tür hizmetler vatandaşların uzayan hukuki süreçleri daha kolay takip etmeleri sağlanmıştır. Ayrıca birçok hizmetin elektronik ortama taşınması da adliyelerdeki yoğunluğun azalmasını sağlamıştır.

UYAP’tan Dosya Neden Gözükmez?

Mahkeme kararı sorgulama veya diğer işlemler sonrasında UYAP’ta bazı dosyalar görüntülenemeyebilir. Dosyanın görülmeme nedenlerinden ilki dosyada vekil kaydının bulunmaması olabilir Diğer bir neden ise doyasının kapalı olmasıdır. UYAP sisteminde mükerrer kaydının bulunması da bazı dosyaların görülmemesine neden olabilir. UYAP sistemi sadece vatandaşlar tarafından değil, hukukçular tarafından da kullanılmaktadır.

Kural itibariyle bir icra dosyasının 10 yıllık süresinin dolması ile UYAP’ta dosya düşebilir. UYAP’ta dosyların görünmemesinin nedeni dosyanın tamamen kapanmış olmasından kaynaklanabilir. Vatandaşların UYAP sistemine giriş yaptıktan sonra açılan ekranda sol menüde yer alan ‘’Doya Sorgulama’’ sekmesinden yargı türünü ve birimini seçerek hemen hemen tüm dosyaları görüntülemesi mümkündür. Dosya durumu açık dosyalar ise üzerinde çalışılan dosyalara karşılık gelmektedir.  

Yargıtay’da Onaylanan Dosya Ne Olur?

Yargıtay’da dairede dosya sorgulama işlemleri sonrasında eğer Yargıtay onama kararı verilmişse bu durumda temyiz edilen karar kesinleşmiş olur. Ceza davasında verilen ceza kesinleşmiş olacağından cezanın infaz süreci başlayacaktır. Sanık sıfatı ise bu onama sonrasında hükümlü olarak yer alacaktır. Karara itiraz ise temyiz son aşama olması nedeniyle sona ermiş olacaktır.

Türk yargı sisteminde Yargıtay, üst mahkeme olarak da tanımlanabilir. Bir mahkeme tarafından verilen kararlara itiraz edilerek aşama aşma kararının üst mahkemeye taşınması sağlanır. İstinaf ve ilk derece mahkemelerinin kararlarını denetleyen merci olarak da tanımlanabilir. Yargıtay tarafından verilecek kararlar onanabildiği gibi kararın değiştirilmesi de talep edilebilir. Yargıtay temyiz UYAP dosya sorgulama işlemleri yakından takip edilerek temyiz sürecine dair detaylar bu nedenle incelenmelidir.

Ayrıca Bakınız: Apartman Aidat İcra Davası Nasıl Açılır?

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir