Avukatsız anlaşmalı boşanma davası, bireylerin evlilik sürecini anlaşarak sona erdirdiği bir seçenektir. Türk Medeni Kanununda 166. madde ile düzenlenen bu süreç ile ilgili bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Ayrıca pek çok kişi anlaşmalı boşanma yorumları, avukatsız anlaşmalı boşanma ücreti ve avukatsız anlaşmalı boşanma için gerekli evraklar gibi konularda araştırma yapmaktadır. Bu konularla ilgili tüm detaylara yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.
Çiftlerin boşanma şartları üzerinde anlaşması ve bazı koşulları yerine getirmesi halinde avukata başvurmadan boşanma davası açabileceği unutulmamalıdır. Fakat tarafların bu süreçteki haklarını tam olarak koruması gerekir. Haliyle avukatsız boşanma davasının pek çok açıdan mağduriyete neden olabileceğini söylemek mümkündür. Günümüzdeki pek çok birey daha sağlıklı sonuçlar alabilmek ve hukuki karmaşıklıkları çözebilmek için avukatlardan yararlanır.
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Koşulları Neler?
Avukatsız anlaşmalı boşanma bazı koşullarla beraber mümkündür. İlk olarak bu boşanma davasının açılabilmesi için çiftlerin en az 1 yıl evli olması gerekir. Ayrıca eşlerin velayet, tazminat, mal paylaşımı ve nafaka gibi konuların tamamında anlaşmış olması şarttır. Son olarak eşlerin bu şartları içeren bir protokol hazırlaması ve protokolde de nafaka, mal paylaşımı ve velayet gibi konuların yer alması gerekmektedir.
Eşler arasında anlaşılan konuların yer aldığı yazılı anlaşmaya boşanma protokolü adı verilir. Protokol içeriğinde ilk olarak çocuk görüşme düzenlemesi ve velayet konusu ele alınmalıdır. Eğer varsa çocukların velayetinin kimde kalacağı ve diğer eşin hangi günlerde görüşme yapacağı gibi konular paylaşılmalıdır. Nafaka için de aynı durum söz konusudur. Velayeti almayan eşin çocuklar adına nafaka ödeyip ödemeyeceği ve ödeyecekse miktarı protokolde net bir şekilde ifade edilmelidir.
Boşanma protokolünde maddi ve manevi tazminat konusu önemlidir. Eşlerden biri diğerinden tazminat talep ediyorsa, tazminatın şekli ve miktarı protokole eklenmelidir. Son olarak ortak mal varlığının paylaşımı hususunda anlaşmaya varıldığına dair detaylar, boşanma protokolüne eklenmelidir.
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Dava Süreci Nasıldır?
Eşlerin anlaşmalı boşanma davası açabilmesi için beraber dilekçe hazırlaması gerekir. Bu dilekçenin mahkemeye sunulması ve tarafların boşanma sürecinde anlaştıklarının belirtilmiş olması şarttır. Daha sonra mahkeme belirlenen tarihte iki tarafı da duruşmaya çağırır. Eşlerin duruşmada olması zorunludur. Hakim tarafların bu aşamada iradesinin özgür olup olmadığına karar vermek için iki tarafı da dinler. Karar aşamasında ise iradenin özgür olduğuna ve protokolün de hukuka uygun hazırlandığına karar vermesi halinde boşanma onaylanır. Ancak bu aşamalar avukatsız devam ettiğinde bazı zorluklarla karşılaşmak mümkündür.
Avukatsız Anlaşmalı Boşanmanın Zorlukları Neler?
Avukatsız anlaşmalı boşanmanın bazı zorlukları vardır. Bunlardan ilki hukuki hatalardır. Yani protokol hazırlanırken yapılacak hukuki hatalar, boşanma sürecinin uzamasına ya da boşanmanın reddine neden olabilir. Aynı şekilde hak kaybı da oluşabilir. Avukatsız bir şekilde haklarını tam koruyamayan eşler farkında olmadan bazı kayıplar yaşayabilir. Son olarak usul hataları da yine bu sürecin zorlukları arasındadır. Hem dava süreci hem de başlangıçtaki dilekçe aşamasında yapılacak usul hataları da davanın reddedilmesine sebep olabilir. Anlaşmalı boşanma davaları hızlı sonuçlansa da avukatsız başvuru süreçlerinin bazı hatalara neden olabileceği unutulmamalıdır.
Avukatsız Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılır?
Anlaşmalı boşanma davaları eşlerin en az son 6 ay beraber ikamet ettiği Aile Mahkemesine açılır. Ayrıca genel yetki kurallarına göre bu davalar için görevli olan mahkemenin Aile Mahkemesi olduğu bilinmelidir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerde ise Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulabilir.
Tarafların çocuklar ve mali konularda anlaşması üzerine boşanma anlaşmalı olarak tamamlanır. Bu konuda boşanma protokolünün sorunsuz hazırlanıp imzalanarak mahkemeye sunulması gerekmektedir. Hakimin anlaşmayı uygun bulmadığı zaman taraflara önerilerde bulunabilir. Hakimin önerisi kabul edilir ve taraflar anlaşırsa anlaşmalı boşanma gerçekleşebilir. Ancak belirttiğimiz üzere avukatsız anlaşmalı boşanma davaları için yapılan usul ve protokol hataları, davanın sürecini uzatabilir ya da reddedilmesine neden olabilir.
Anlaşmalı Boşanma Kaç Günde Sonuca Ulaşır?
Anlaşmalı boşanma kaç gün sürer gibi soruların yanıtı avukatsız ya da avukatlı olarak farklı şekilde paylaşılır. Anlaşmalı boşanma sürecini maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Başvuru yapıldıktan sonra genelde 40 – 45 gün içinde duruşma tarihi belirlenecektir.
- Duruşma tarihi belirlendikten sonra eşler mahkemenin karar verdiği duruşmaya hazırlanır.
- Duruşma zamanı tüm işlemler usule uygun olarak yapılmışsa mahkeme tarafından tek celsede anlaşmalı boşanma kararı çıkar.
- Tek celsede boşanma kararına ilişkin gerekçeli kararın 1 ay içinde yazılması beklenmektedir.
- Gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesinden sonra mahkemeye beyanlar sunulur. Yani istinaftan feragat edildiğine dair beyanlar sunulmaktadır.
- 15 günlük istinaf süresinde işlem yapmayan eşlerin anlaşmalı boşanma kararı kesinleşmiş olur.
- Sonuç olarak ortalama iki veya üç ay içerisinde anlaşmalı boşanma davası sonuca ulaşır.
Anlaşmalı Boşanmaya Uymama Söz Konusu Olabilir mi?
Avukatsız anlaşmalı boşanma davası sürecinde sunulacak protokol hükümlerinin bağlayıcı olduğu unutulmamalıdır. Yani hakim boşanma protokolünde yer alan hükümleri gerekçeli kararına aynen aktaracağı için mahkeme ilamı gibi bağlayıcı olduğu bilinmelidir. Protokolde yer alan nafaka borcunun yerine getirilmemesi ya da manevi – maddi tazminatın ödenmemesi gibi durumlarda aşağıdaki davalar ön plana çıkabilir;
- Menfi tespit davası
- Alacağın tespiti davası
- Tapu iptal ve tescil davası
- İcra takibine itirazın iptali davası
- Boşanma protokolünün uygulanması için dava
- Zararın tazmini için tazminat davası
Anlaşmalı boşanma protokolüne dahil olabilecek konular aşağıdaki gibidir;
- Ortaklaşa kullanılan taşınır ve taşınmaz malların paylaşımı
- Manevi tazminat tutarı
- Maddi tazminat miktarı
- İştirak nafakası tutarı
- Yoksulluk nafakası tutarı
- Çocukların velayeti
Anlaşmalı Boşanma Avukatı Bu Süreci Nasıl Yönetir?
Avukatsız anlaşmalı boşanma davası aslında bazı eksik yönleri nedeniyle reddedilebilir. Bu yüzden eksiksiz tamamlanması adına boşanma avukatıyla beraber takip edilmesi ve yürütülmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle de boşanma protokolündeki hak kayıplarını engellemek ve uzun dönem uygulanabilir bir protokolün hazırlanması en önemli konular arasındadır. Avukatsız davalarda mal paylaşımı, tazminat ya da nafaka gibi konular eşleri hak kaybına uğratmaktadır. Bu yüzden anlaşmalı boşanma davalarında mutlaka avukat desteği alınmalıdır.
Anlaşmalı boşanmanın kesinleşmesinden sonra taraflar protokol hükümleriyle ilgili bazı talepleri iletebilir. Örnek olarak kira ödemesi ya da protokolde yer alan nafakanın ekonomik koşullara uygun olarak uyarlanmasını isteyebilir. Eğer haklı sebepler varsa protokolün iptali de istenebilir. Talep edilebilecek durumlar;
- İcra takibine konu olan düzenlemeye karşı yapılan itirazın iptali
- Menfi tespit talebi
- Protokole dair alacağın tespiti
- Tapu iptali
- Zararın tazmini şeklindedir.
Sonuç itibariyle avukatsız anlaşmalı boşanma davası açmak masrafsız görünse de yaşanabilecek hak kayıpları büyük olabilir. Hukuki bilgilerin eksikliği günümüze tarafları en çok hak kaybına uğratan durumlar arasındadır. Avukatsız hareket edildiğinde farkında olmadan maddi ve manevi zarar görülebildiği için alanında uzman bir boşanma avukatı ile görüşülmesi gerekir. Çünkü dava öncesi ve sonrasında yaşanabilecek sorunlardan kaçınmak ve hukuki hakların tam olarak korunabilmesi için bu tür davaların avukat aracılığıyla takip edilmesi tavsiye edilmektedir.